0:00

Uniunea Artiştilor Plastici din Romania – Filiala Neamţ vă invită, astăzi, de la ora 17, la Galeriile „Lascăr Vorel”, la vernisajul expoziţiei artiştilor Mihai şi Parasca Agape. După vernisaj va fi lansat şi romanul „Eşecul fatidic” de Mihai Agape, o nouă ediţie, revăzută, a romanului „Lampa care întinde morţii prada”. Prezintă scriitorul Emil Nicolae. Expoziţia poate fi vizitată până pe 14 martie. Despre cei doi artişti care participă astăzi la această expoziţie retrospectivă s-au spus, de-a lungul timpului, cuvinte de apreciere pentru arta lor, iar faptul că lucrările lor fac parte din numeroase colecţii particulare spune mai mult decât comentariile criticilor de artă.

O familie de pictori, Parasca şi Mihai Agape, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Parasca Agape

Parasca Agape se prezintă astfel: „Sunt născută la 20 august 1944 în satul Răchiţi, judeţul Botoşani. În perioada războiului al doilea mondial eram evacuaţi la Botoşani. Însă eu am trăit şi locuit la Botoşana, judeţul Suceava împreună cu părinţii şi cei cinci fraţi ai mei, printre care fratele mai mare pictorul Ilie Boca de la Bacău. Sunt al treilea copil al familiei Ion Boca şi a Mariei Boca. Şcoala elementară am terminat-o în satul Botoşana, iar la desen am luat nota cea mai mare, fie cinci (în perioada accea erau notele până la cinci), fie zece. După şcoala primară am făcut o şcoală profesională de surori la Câmpulung Moldovenesc. Am lucrat în domeniul sanitar, timp în care am făcut şi liceul la seral, apoi Institutul de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu» din Bucureşti, secţia pedagogie. Am fost profesor de desen la mai multe şcoli din Neamţ. Fratele meu, pictorul Ilie Boca, m-a îndemnat să merg la Institutul de Arte Plastice deoarece a observat că sunt talentată la desen. Tot el m-a ajutat atunci când am fost eleva lui la Şcoala populară de Artă din Bacău, doi ani. După terminarea liceului visam să merg la institut sau la o postliceală sanitară, dacă nu intram la institut.

De adăugat faptul că din anul 1975 a început să fie prezentă cu lucrări de grafică şi pictură la expoziţii colective organizate de filiala Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România, apoi a activat în cadrul filialei Neamţ, fiind prezentă la majoritatea expoziţiilor de grup deschise la galeriile de artă, ediţiile Bienalei de Artă Plastică “Lascar Vorel” din Piatra-Neamt şi la Festivalul de Artă Plastică “Voroneţiana” din Suceava. Ca membră a Fondului Plastic a organizat expoziţii de design vestimentar la Bicaz şi Piatra-Neamţ. Parasca Agape are lucrări în mai multe colecţii particulare din ţara şi străinatate. Figurează în albumul “Un secol de arte frumoase în Bucovina” de Valentin Ciucă, editia 2005 şi în lucrarea “Arta in Bucovina” de Emil Satco, ediţia 1984.

Mihai Agape

Mihai Agape este născut la 24 martie 1938, în satul Sălăgeni, plasa Răducăneni, judeţul Fălciu, devenit apoi raionul Huşi, dar şi Codăeşti, regiunea Iaşi (judeţul Iaşi). După ce a făcut studii liceale şi Şcoala populară de artă la Iaşi, încurajat de către pictorul Adrian Podoleanu, devine licenţiat al Facultăţii de Arte Plastice de pe lângă Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. În toamna anului 1969 s-a stabilit definitiv la Piatra-Neamţ, unde lucrează ca plastician şi profesor de desen pe lângă Casa judeţeană a creaţiei populare Neamţ, în cadrul Cenaclului Piatra Neamţ al Filialei Bacău a UAP, condus de scenograful Mihai Mădescu, la Şcoala Zăneşti, apoi la Casa pionierilor din Piatra Neamţ şi la Clubul Copiilor (Palatul Copiilor), ca director, unde a continuat activitatea până la pensionare.

Din anul 1970 şi până în prezent a participat cu lucrări de artă plastică la 142 de expoziţii, concursuri, saloane etc, organizate pe plan local şi naţional, din care 20 de expoziţii personale. Expoziţii – participări: la Festivalul-concurs naţional de artă plastică “Voroneţiana” – Suceava, la Bienala naţională de artă plastică (concurs) “Lascăr Vorel” Piatra-Neamţ, la “Saloanele Moldovei” din oraşul  Chişinău. Premii: la Concursul naţional de artă plastică de la Botoşani, la Bienala naţională- concurs de artă plastică “Lascăr Vorel” Piatra-Neamţ. În 2000, Consiliul municipal Piatra-Neamţ îi acordă Diplomă de recunoştinţă pentru contribuţia la viaţa cultural-artistică a municipiului. Lucrări de pictură şi grafică se află în colecţia Muzeului de Artă din Piatra-Neamţ şi în mai multe colecţii particulare, din ţară şi străinătate: SUA, Anglia, Germania, Israel, Belgia, Canada, etc.

Figurează în mai multe publicaţii şi albume de artă: „Oameni de seamă din judeţul Neamţ”, de Constantin Prangati, Editura Crigarux, ediţia 1999, Piatra Neamţ, “Who’s who”, Bucureşti, ediţia 2002, „Un secol de arte frumoase în Moldova”, de Valentin Ciucă, Editura Artxxi, Iaşi, 2009, vol.II, „Tradiţional şi modernitate în pictura românească” de Georgeta Dyordyevic, Editura Eurogama Invest, Bucureşti, 2009, Colecţia de azi, ediţia I, 2009 Cornel Mifode & colectiv, „Dicţionarul artelor frumoase din Moldova”, Editura Artxxi, Iaşi,2010. Este autorul cărţii „Lampa care întinde morţii prada”, proză, debut literar, Editura Corgal Press Bacău, 2012, cu o postfaţă de George Brăescu şi o autobibliografie.

Mihai Agape este unul din artiştii plastici nemţeni din prima linie valorică. Pot spune că m-am descurcat onorabil, urmând pas cu pas drumul pe care l-am avut de parcurs. Despre noroc nu prea ştiu ce este acela, dar pot să spun că Dumnezeu m-a ajutat. Pictorul Ştefan Luchian spunea că poţi să ai talent, dacă nu munceşti degeaba. Cred că am îndeplinit acest deziderat răspândind în ţară şi în străinătate vreo opt sute de lucrări. Este mult, este puţin, rămâne de văzut – declara artistul într-un interviu de acum câţiva ani.

Nicolae SAVA

Articolul precedentOpoziţia politică renaşte la Piatra Neamţ
Articolul următorConsiliul Local Piatra Neamţ – parteneriate 2014