Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Neamț își face, la sfârșit de vacanță mare, bilanțul realizărilor. Astfel, pe parcursul a două luni și jumătate de vacanță, copiii rămași în grija centrului în această perioadă (aproximativ 20 la număr), au desfășurat activități în cadrul a trei proiecte educaționale organizate ca tabere de vară locale.
Primul proiect, intitulat „Școala de vară Re-creativă”, a fost coordonat de către profesoarele Brandușa Anemarie Crețu, Lacrimioara Scheuleac și Maria Gâtlan. Aflată deja la a V-a ediție, „Școala de vară Re-creativă” s-a desfășurat anul acesta în perioada 11 – 25 iulie și a inclus activități îndrăgite de copii. Parteneri în cadrul acestui proiect au fost: Clubul Copiilor Tg. Neamț, Casa Ozana, Fundația Filantropică Omenia.
Al doilea proiect, cu titlul „Şcoala cu scLIPICI”, a fost implementată la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Târgu Neamţ, în perioada 25.07 – 05.08.2022, sub îndrumarea directorului CSEI, prof. Grigoriu Ştefan şi prof. coordonator Mihaela Toma. Desfăşurarea acesteia fost posibilă în CSEI, datorită colaborării cu Fundaţia Noi Orizonturi, aceștia oferind materialele didactice necesare şi sprijin financiar din partea sponsorului principal – Pepco România. Pe parcursul derulării acestor activităţi s-au alăturat echipei de la C.S.E.I. Târgu Neamţ şi voluntari, atât cadre didactice din trei instituţii de învăţământ diferite, cât şi eleve de la profilul pedagogic al Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamţ.
Al treilea proiect derulat în această vară, „Tabăra de vară cu tematica: Preparator de produse locale”, face parte din proiectul național: „Clubul Meseriilor rurale”, împreună cu Fundaţia Noi Orizonturi, care a oferit şi ajutor financiar pentru implementarea acesteia. Tabăra de vară a fost derulată la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Târgu Neamţ, în perioada iulie-august, pe parcursul a cinci zile răsfirate (nu au avut loc consecutiv) şi s-a finalizat pe 6.08.2022, printr-un brunch local, sub îndrumarea prof. Ştefan Grigoriu şi prof. coordonator Mihaela Toma, cu sprijinul primarului Daniel Harpa.
„Mulțumim domnului primar Daniel Harpa pentru implicare, mulţumim şi voluntarilor, personalului din instituţia noastră de învăţământ care s-a implicat în buna desfăşurare a activităţilor prevăzute în toate proiectele. Explorarea potenţialului gastronomic din comunitatea locală este o temă destul de interesantă pentru elevi, dar mai puţin cunoscută de aceştia în detaliu. De aceea, prin intermediul acestei tabere de vară, le-am propus elevilor să realizeze o incursiune cronologică: de la studierea comunităţii în vederea identificării bunătăţilor specifice zonei, la culegerea informaţiilor privitoare la reţetele corespunzătoare acestora, prepararea de mâncăruri gustoase, până la desfăşurarea unei activităţi de marketing şi prezentarea armonioasă a acestora sub forma unui brunch local”, a declarat prof. Ștefan Grigoriu, directorul CSEI Târgu Neamț.
C.T.S