0:00

Oborul Humulești, o lume pe cale de dispariţie?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O plimbare prin Oborul de la Humulești este ca o vizită printr-o grădină zoologică. Diferența este că aici animalele trăiesc în perfectă simbioză cu oamenii. Încă de la primele ore ale dimineții, intersecția de la Humulești și chiar centrul orașului se umplu de mașini. Este nevoie de 15 minute să parcurgi distanța de la intersecția Humulești până la podul Ozana. Oameni câtă frunză şi iarbă au venit din localitățile învecinate, pentru a-și cumpăra cereale, animale sau, după caz, pantofi de sport ADIBAS sau cizme de cauciuc. La Obor poți cumpăra de la ace și papiotă, până la fierăraie, animale, păsări, legume, fructe, sare, ceaune, încălțări, îmbrăcăminte și mici la pachet cu o halbă de bere.

Covoare, căciuli, mici și bere…

Încă înainte de a intra pe porțile Oborului, te întâmpină decibelii proveniți de la o tarabă cu muzică. Și nu orice muzică. Neapărat, manele. Care trăiesc, după cum bine se știe, în perfectă simbioză, cu micii și berea. Undeva lângă acea tarabă, două bunici și-au etalat la vânzare, pe un gard, niște covoare țărănești, așa cum am văzut noi pe la bunicii noștri prin vacanțe. 250 de lei noi covorul. Mai la deal, spre scări, un nene vindea căciuli de miel. Între 600 și 800 de lei vechi. La intrarea în obor, mai multe pirande își duceau veacul în așteptarea unui chilipir sau, după caz, a unei milostivenii. Oborul te întâmpină cu tarabe de îmbrăcăminte, ca mai apoi să intri într-o altă lume, cea a comercianților de cereale și legume. E o lume pestriță în care poți găsi și sare de vânzare, ceaune, articole pentru cai, iar spre margine, animale și păsări. Printre toate aceste daruri, se află buticuri ce ademenesc mușterii dornici de mici și bere. Evident, cu muzica la maximum. Și tot manele, că doar n-ați vrea să se audă Andreea Bocelli.

„O să vină foametea”

Grâul îl poți cumpăra între 90 de bani și un leu kilogramul, porumbul la un leu kilogramul, făina de porumb la 1,50 lei kilogramul, ovăzul și orzul între 1,20 și 1,40 lei kilogramul, cartoful la un leu kilogramul, iar crupele din porumb la 1,10 lei kilogramul. În sectorul zootehnic, găsim păsări și porci. Un pui sau cocoșel la vreo 2 kilograme îl poți cumpăra cu 20 de lei sau 25 de lei, în funcție de capacitatea de negociere a fiecăruia. Un porc la vreo 35 de kilograme costă cam 350 de lei noi. În rest, de toate pentru toți. Chiar dacă prin Obor era lume, mulți dintre ei erau gură cască, mai mult veniți să admire produsele și prețurile. „Nu mai este vânzare ca în anii trecuți. nu mai zicem de acum 20 de ani sau de dinainte de 1989. Atunci oamenii aveau bani. Acum e jale. De abia ne scoatem cheltuiala cu transportul. Din ce în ce mai mulți oameni nu mai cresc animale, iar acest lucru ne afectează. Iar țăranii nu își mai permit să cultive ca în trecut, pentru că au pensii mici, iar vârsta nu le mai permite să muncească pământul. Copiii lor au plecat la oraș sau în străinătate. O să vină foametea”, ne spune răspicat un comerciant de cereale.

Invazia produselor UE

Ușor-ușor, lumea se grăbește spre oraș sau spre mașinile și căruțele lăsate de izbeliște pe marginea drumului. Lăsăm forfota în urmă și decibelii din gura lui Guță. O lume care, din păcate, va dispărea nu peste mulți ani, odată cu invazia produselor din Uniunea Europeană pe piața românească, odată cu deschiderea marilor lanțuri de magazine și odată cu apariția legii, care obligă micii fermieri sau agricultori să aibă facultatea de agronomie. Bunicii noștri nu erau ingineri agronomi, dar au ținut prin munca și priceperea lor, toți orășenii fugiți de la țară și toată clasa muncitoare.

 Oborul Humulești, o lume pe cale de dispariţie?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Oborul Humulești, o lume pe cale de dispariţie?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Oborul Humulești, o lume pe cale de dispariţie?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Oborul Humulești, o lume pe cale de dispariţie?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentPrimul asfalt pe strada Mărășești
Articolul următor„Microinundaţii” la Târgu Neamţ