Festivalul delicateselor toamnei

Sâmbătă după amiază, cartierul pietrean Dărmănești s-a umplut de muzică și voie bună. Mai multe gospodine din Piatra Neamț au luat startul în cursa pentru stabilirea celor mai bune murături, zacuști și dulcețuri. Concursul a început la ora 16.30, în parcarea din incinta Galeriilor Olimp și a adunat peste o sută de amatori de spectacol. Fie că erau gospodine, părinți cu copii sau bunici, hotărâți să petreacă o după-amiază însorită de octombrie în aer liber, spectatorii s-au adunat pentru a privi concursul inedit și spectacolele de muzică populară și ușoară.

Jana Murariu, o doamnă pensionară din Piatra Neamț s-a dovedit a fi cea mai cea dintre gospodinele participante pentru că, atât zacusca, murăturile cât și dulceața sa au fost la înălțime. Surpriza a venit pentru ceea ce a însemnat locul secund al podiumului gospodinelor, acesta fiind ocupat de un domn: Gheorghe Atudosiei. Locul al treilea a fost ocupat evident, de o altă doamnă, și dacă premiile ar fi fost mai multe, toate gospodinele aliniate la startul concursului ar fi meritat să ocupe un loc de cinste pentru zacuști și murături.

”Am foarte multe conserve făcute. Sunt toate naturale. Fac în fiecare sezon atât dulceață, cât și zacuscă. Un loc aparte îl ocupă în cămara mea murăturile și zarzavaturile pentru iarnă. Mă bucur că am câștigat locul întâi chiar dacă acest câștig este mai mult unul de mândrie personală”, a declarat doamna Jana, după ce s-a stabilit că zacusca sa merită toată atenția.

Concursul dintre gospodinele din Piatra Neamț a fost organizat în cadrul Festivalului „Toamna Delicateselor”, festival aflat la prima ediție și la a cărui desfășurare a contribuit Primăria Piatra Neamț. Premiile, în bani, au fost asigurate de coorganizatori, fundația „Om Bun”, și au constat în sume modice de bani.

”Eu mă bucur că am putut să fiu martor la un astfel de concurs în condițiile în care această primă ediție a Festivalului Toamna Delicateselor poate fi o rampă de lansare pentru noi toți și pentru imaginea municipiului Piatra neamț pe care ni-l dormim a fi un brand turistic. Nu mai puțin importantă este comunitatea locală care după cum ați văzut s-a adunat aici cu mic cu mare, într-o zi atât de frumoasă precum a fost aceasta. Promitem că astfel de evenimente vor mai avea loc, e păcat să nu dezvoltăm tradiția gastronomică a acestei zone, mai ales că la Piatra Neamț se simțea nevoia unei astfel de manifestări. Bineînțeles mă bucur că am făcut parte din juriul care a decis care este cea mai bună zacuscă, dulceață și murături. Sincer a fost foarte greu de deliberat pentru că au fost aduse o mulțime de borcane cu bunătăți tradiționale”, a declarat Adrian Grigoraș, viceprimar al muncipiului Piatra Neamț.

„Toamna delicateselor” a continuat și duminică, încă de la ora 9 dimineața când organizatorii au început să pregătească o tocăniță de legume uriașă, urmată de degustare și de deschiderea unei distilerii cu prezentarea procesului de realizare a țuicii. (I. CĂLIN)

Articolul precedentCeahlăul II a învins Petrotubul
Articolul următorCopii în locul profesioniştilor de ”Ziua Ștafetei”