atudosiei

Fundația ”Terre des hommes” (Tdh) împreună cu partenerii săi celebrează, pe 20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului printr-un eveniment dedicat celor mici – ”Ziua Ștafetei – Acum decid eu!”. În cadrul acestui eveniment, copiii sunt invitați și încurajați să își exprime liber opinia asupra profesiilor pe care le admiră și pe care și-ar dori să le urmeze. Obiectivul principal este de a pune copilul în situaţia de a exersa o profesie pentru o zi. În urma acestei iniţiative, Tdh va descoperi visurile a 500 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, din Bucureşti şi minim 12 judeţe. Înscrierile se fac pe pagina website www.acumdecid.eu. Data limită de înscriere este 31 octombrie 2013. Perioada de desfășurare a evenimentului este 18-21 noiembrie, în fiecare județ de unde provin copiii/grupurile de copii participanți.

„Ambasador, pilot, make-up artist, farmacist, actor, psiholog, jurnalist, compozitor, manager, fotograf sau judecător, sunt câteva dintre profesiile la care visează adolescentii participanți la «Ziua Ștafetei»“, anunță într-un comunicat organizatorii.

Concret, copilul va înlocui un profesionist la locul său de muncă. Acest profesionist va fi mentorul său, îi va explica meseria sa şi îi va cere părerea privitoare la problemele şi provocările cu care se confruntă zi de zi.

Pe 20 noiembrie, un copil va deveni pilot pentru o zi, văzându-și astfel visul cu ochii și lumea de sus, din turnul de control al aeroportului. Copilul care își dorește să își audă vocea la radio îl va însoți pe jurnalist în studioul de Radio, iar cel care și-a dorit să fie ambasador va asista pe Excelența Sa Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la București în luarea deciziilor importante de pe agenda zilei.

Ziua de 20 noiembrie este sărbătorită în mai multe ţări europene, îndeosebi în Marea Britanie. În 2012, Regatul Unit a sărbătorit cea de-a 6 a ediție “Take-over Day”, dedicată dreptului de participare a copiilor. În România, prima ediţie a evenimentului “Ziua Ştafetei!” s-a desfășurat în 2012 și a fost inspirată din metodologia dezvoltată în Marea Britanie. (M. TEODOROF)