Pe holul Direcției de Sănătate Publică Neamț, de la prima oră a acestei zile, 9 septembrie, așteptau părinți de mână cu copiii, să le vină rândul să intre în camera în care se primesc probe pentru analize. Părinţi cu copii de diferite vârste, de la creşă până la grădiniţă. Scopul comun: analizele necesare pentru prima zi a anului școlar: exudat faringian, examen coproparazitologic și examen de coprocultură.
Potrivit noii legislații, valabile din 4 septembrie, din acest an nu mai sunt obligatorii analizele medicale la intrarea în colectivitate. După cum s-a anunțat în luna august, a fost întocmit un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru a prezenta explicit condițiile medicale necesare înscrierii copiilor în unitățile de învățământ, la începutul anului școlar.
„Începând din anul școlar 2015-2016, elevii vor prezenta o adeverință de la medicul de familie prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev este clinic sănătos și nu suferă de o boală contagioasă”, a spus Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Noua lege poate fi consultată AICI. Se precizează că analizele pot fi solicitate doar de medicul de familie și sunt obligatorii doar dacă elevul sau preșcolarul prezintă simptome de boală. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a precizat că, de fapt, nici actualele reglementări nu obligau la efectuarea exudatului faringian sau al coproculturii, însă, într-un vechi obicei care datează de mulți ani, multe unități de învățământ mai solicită, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice.
Directorul Creșei Piatra Neamț, Ana Maria Rotaru Muraru declară că, momentan, la creșă, analizele sunt obligatorii: „Din câte știu eu, momentan sunt obligatorii analizele medicale. Eu nu am văzut decât un proiect de lege cum că de anul acesta nu vor mai fi obligatorii. În legea creșei există aceste analize”.
Modelele de adeverinţă medicală – în care se trece istoricul medical al copilului – şi de certificat epidemiologic – acel document care atestă starea de sănătate a copilului, punctual la acest moment pentru a intra în colectivitate – sunt publicate prin acest ordin de ministru comun în Monitorul Oficial. Tot astăzi, 9 septembrie, vor pleca spre toate inspectoratele din țară, note de informare despre aceste prevederi, pentru a ajunge în toate cele 7.000 de şcoli din România.
„Singurii care vor avea, admit, mai mult de lucru, vor fi medicii, care vor trebui să completeze mai multe date în adeverinţa medicală, pentru că e vorba de istoricul medical al copilului. E important să avem aceste situaţii, dar elevii şi părinţii vor scuti timp şi bani. În asta constă simplificarea şi diferenţa faţă de reglementările anterioare apariţiei acestui ordin de ministru al Sănătăţii şi al Educaţiei”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. (Oana IOSUB TOMA)