Astăzi, la ora 11, la Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra-Neamţ, va avea loc vernisajul expoziţiei Obiceiuri populare de iarnă , manifestare culturală omagială în memoria celui care şi-a dedicat întreaga viaţă folclorului nemţean, artistul popular Nicolae Popa.

Expoziţia „Obiceiuri populare de iarnă” cuprinde aproximativ 100 de piese ce ilustrează vechile ritualuri agrare şi pastorale de fertilitate: Pluguşorul, jocurile cu măşti (Capra, Ursul) sau teatru popular (Irozii, Banda lui Jianu, Bujor) care se desfăşoară în această perioadă.

În judeţul Neamţ s-au păstrat multe dintre obiceiuri, în fiecare sat existând astfel de grupuri de colindători. Meşterul popular Neculai Popa din Târpeşti (1919-2010) a fost cea mai cunoscută personalitate care a păstrat şi transmis tradiţia, el fiind creatorul recuzitei folosite cu acest prilej. Expoziţia, care este un omagiu adus artistului popular, este completată cu filme realizate de Anul Nou la Târpeşti şi de măşti realizate de Elena şi Vasile Ciocârlan din comuna Ştefan cel Mare.

În deschiderea expoziţiei, un grup de elevi de la Liceul de Artă „Victor Brauner” va interpreta colinde.

Articolul precedentVacanţele muzicale, în album: “Într-o lume dezacordată, sunetul muzicii creează oaze de armonie adevărată”
Articolul următorUE nu este o mătuşă bogată care îţi dă bani, indiferent cum te comporţi