0:00

UE nu este o mătuşă bogată care îţi dă bani, indiferent cum te comporţi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Am avut ocazia, în ultimele săptămâni, să stau de vorbă cu mulţi nemţeni care sunt îngrijoraţi de viitorul ţării noastre. Motive sunt destule, iar o bună parte dintre ele constituie preocupări şi pentru mine. Pe primul loc, de departe, se află teama că la Bucureşti ar putea rămâne la putere un guvern care să provoace – din ignoranţă sau din rea-credinţă – marginalizarea sau chiar scoaterea României din Uniunea Europeană.

Oamenii au interesul ca produsele muncii lor să poată fi exportate, ca agricultorii să primească în continuare subvenţii, ca judeţul să primească mai mulţi turişti străini; au interesul ca ei şi familiile lor să poată lucra, măcar o vreme, peste hotare. Îşi doresc să locuiască într-un mediu primitor pentru investiţiile străine, astfel încât să se poată dezvolta profesional. Vor ca fondurile structurale europene să schimbe în bine infrastructura şi economia comunităţilor noastre. Vor să poată călători în continuare fără vize. Vor ca elevii şi studenţii noştri să beneficieze cu adevărat de spaţiul european al învăţământului. Vor acces la tot ceea ce ne poate da Europa şi, totodată, vor ca judeţul nostru să dea Europei ceea ce are el mai bun: frumuseţi naturale, izvoare de spiritualitate, inteligenţa şi inventivitatea nemţenilor.

Ca prefect al judeţului în perioada aderării la UE şi, ulterior, ca parlamentar implicat în dialogul cu forurile europene, ştiu că există riscul să dăm înapoi. Totuşi, am convingerea că prin votul de duminică vom putea învesti un guvern care să ne asigure o prezenţă demnă şi profitabilă în UE şi să nu lase ţara lipsită de prieteni, la nevoie. Alianţa România Dreaptă prezintă garanţii şi merită încredere, în această privinţă.

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre USL, motiv pentru care trebuie privite cu rezervă toate promisiunile lor care se bazează pe sprijinul Uniunii Europene. Chiar şi aliaţii politici de la Bruxelles par să aibă dubii în ceea ce priveşte angajamentul european al USL.

Pentru dezvoltarea judeţului Neamţ, o bună reputaţie a României în UE este esenţială. Primul sector este turismul, iar vizitatorii din ţările europene  trebuie întâi să ne pună într-o poziţie favorabilă  pe propria „hartă” mentală. Abia după aceea vor hotărî să vină în România – şi în Neamţ. Poziţia noastră în această competiţie cu alte locuri din ţară şi din regiune  depinde mult de infrastructură, iar factorul UE este foarte important. Am insistat mult pe această temă, de-a lungul campaniei: proiectele cu finanţare UE ale autorităţilor locale din Piatra Neamţ şi din comunele apropiate constituie cele mai bune exemple.

O altă temă importantă pentru noi o reprezintă întreprinderile mici şi mijlocii, iar perspectivele lor depind considerabil de poziţia României în UE. Să nu uităm că Uniunea Europeană este în primul rând o mare piaţă, în care încrederea în partener este importantă. IMM-urile nemţene, cărora le datorăm respect şi sprijin, nu trebuie să fie afectate de riscuri şi de dubii politice.

Argumentaţia poate continua în acest mod: aproape că nu există aspect din programul meu – şi din oferta politică a ARD – care să nu fie legat, sub o formă sau alta, de Uniunea Europeană. Însă Uniunea Europeană nu este o mătuşă bogată care îţi dă bani fără să te întrebe ce faci cu ei şi fără să te sancționeze dacă te comporţi cum nu trebuie. Este un forum în care interacţionezi cu 26 de parteneri şi trebuie să dovedeşti bună-credinţă: faţă de ei şi faţă de proprii cetăţeni.

UE nu este o mătuşă bogată care îţi dă bani, indiferent cum te comporţi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedent”Obiceiuri populare de iarnă”, expoziţie dedicată lui Nicolae Popa
Articolul următorMulţumesc, din inimă, tuturor nemţenilor care m-au ascultat!