De duminică după-amiază, poliţiştii din Costişa şi din comunele învecinate fac cercetări pentru a găsi doi escroci care au păcălit o bătrână de 78 de ani din Dorneşti că împart ajutoare de la Uniunea Europeană. După ce i-au spus femeii cam ce alimente i-ar putea oferi, unul din cei doi a rugat-o să-i schimbe o bancnotă de 200 de lei, scopul fiind, desigur, să vadă unde ţine banii. Bătrâna nu s-a gândit nicio clipă că nu se află în prezenţa unor persoane serioase şi de încredere, aşa că a schimbat banii de faţă cu străinii. Imediat unul din ei i-a distras atenţia, iar celălalt a furat toate economiile. După plecarea lor, femeia a decoperit că-i lipsesc cei 4.100 de lei pe care îi avea în casă şi a sesizat poliţia. Până ieri după-amiază escrocii nu fuseseră prinşi, iar victima lor a spus doar că erau tineri, până în 30 de ani, şi au plecat cu un autoturism spre centrul comunei. Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării lor şi a recuperării prejudiciului, iar în acelaşi timp, la nivelul tuturor subunităţilor de poliţie s-au luat măsuri de informare şi de prevenire a populaţiei, pentru ca astfel de infracţiuni să nu se mai repete.
Poliţiştii le reamintesc bătrânilor singuri să nu aibă încredere în orice necunoscut care le bate la uşă, chiar dacă le spune că este din partea unor firme de utilităţi, a primăriei sau a altor instituţii. Mulţi escroci procedează astfel doar pentru a-I determina să-I primească în casă. Cel mai simnplu mod de a le zădărnici planurile unor astfel de răufăcători este ca bătrânul care se trezeşte cu ei pe cap să le spună să aştepte şi să cheme imediat un vecin sau o rudă, care să vadă despre ce este vorba. În niciun caz nu este indicat ca oamenii să se lase antrenaţi în discuţii despre banii pe care îi au sau despre bunurile de valoare pe care le deţin. Aceleaşi rezerve trebuie păstrate şi faţă de aşa-zişii vânzători ambulanţi care le prezintă tot felul de oferte de nerefuzat.
„Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați-ne prin apelul unic de urgență 112!”, este îndemnul subinspectorului Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.” De asemenea, dacă ați fost contactat de către astfel de persoane sau ați asistat la săvârșirea unei astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă să rețineti semnalmentele persoanelor implicate sau caracteristicile mașinilor( numar de înmatriculare), date pe care să le sesizați imediat poliției”. (Cristina MIRCEA)