Luni, 25 noiembrie, cadrele medicale medii din Spitalul Roman vor fi în grevă, iar conducerea unității face apel la bolnavi să fie și înțelegători. Greva de luni va fi doar între orele 8 și 10, însă Federația Sanitas anunță că de pe 28 noiembrie se intră în grevă generală pe perioadă nedeterminată.
“Am primit de la Federația Sanitas o notificare privind declanșarea conflictului colectiv de muncă. Ni s-a comunicat calendarul protestelor, astfel încât se anunță, pentru data de 25 noiembrie, grevă de avertisment. Se va întrerupe activitatea între orele 8-10. Pe 28 noiembrie se anunță grevă generală pe perioadă nedeterminată. Pentru că este grevă de avertisment în această perioadă, activitatea se va restrânge. Dacă sunt urgențe mari vom interveni, dar altfel doar o treime din membrii sindicatului va participa la activitățile curente”, a declarat dr. Cătălina Pălăncianu, managerul unității medicale.
Într-o conferință de presă, aceasta a dat citire și unei comunicat de presă primit din partea Colegiului Medicilor din România, prin care angajații, afiliați sau nu la Sanitas, sunt sfătuiți să-i susțină măcar moral pe cei care fac acest protest. Un punct de vedere al medicilor, cei care sunt afiliați la SinMed, nu a fost făcut public, asta și pentru că la Roman nu s-a mai făcut grevă de peste 10 ani. Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate. (C.M.)

Articolul precedentCamelia Duca – preşedinte al ecologiştilor romaşcani
Articolul următorEpidemia de hepatită nu s-a stins