După ce Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost declarat spital care tratează doar pacienții infectați cu noul virus, oricine are nevoie de asistență medicală și nu are simptome este preluat de celelalte spitale din județ. Din puținele comunicări oficiale transmise nemțenilor în această perioadă, autoritățile au precizat două aspecte: bolnavii cronic nu au prioritate la internarea și tratamentul în spital, iar orice pacient cu probleme urgente de sănătate este internat și tratat la unul din celelalte 5 spitale din Neamț, în funcție de competența fiecărui spital.

dr. mihaela covrig 1Tot din puținele informații oficiale existente până în acest moment, regula este ca orice pacient să sune la medicul de familie, în primul rând. Dr. Mihaela Carmen Covrig, președinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț explică modul cum trebuie procedat, indiferent dacă cineva are sau nu simptome de infecție cu noul virus: „Legătura se ține cu medicul de familie, ceea ce trebuia să se întâmple de 30 de ani, timp în care s-a schimbat total ordinea în care pacientul se prezintă la medic. Medicul de familie este primul care trebuie informat. El trebuie să hotărască momentul în care pacientul pleacă la spital sau nu. Dar, în 30 de ani s-a distrus această verigă, pacientul se programează unde sună, sau unde are pile sau… mă rog și pacientul vine și spune: „Dați-mi un bilet de trimitere că m-am programat la…”. Deci, oamenii fără simptome trebuie să stea acasă, dacă impune situația, în izolare 14 zile și trebuie să anunțe medicul de familie, care le spune că trebuie să-și ia temperatura zilnic, dimineața și seara, să aibă un anumit regim alimentar, cu multe lichide și să mănânce bine, vitaminizat și proteic. Să comunice zilnic cu medicul de familie, care îl sună zilnic, sau asistentul medicului de familie, pentru a urmări ce se întâmplă.

Indiferent de simptomele pe care le au, că sunt legate de acest nou virus sau orice alt fel de simptome, totul se comunică telefonic sau online cu medicul de familie. Deci, medicul de familie este cel care hotărăște.

După 14 zile , dacă persoana a fost considerată suspectă și nu s-a întâmplat nimic, trebuie să-și ia o adeverință de la DSP că a fost în izolare și cu acel document medicul de familie îi dă concediu medical.

Dacă apar simptome și este necesară internarea, tot cu medicul de familie se discută prima dată, iar medicul sună la 112. Dacă vor să sune la 112, vor suna la 112. De la DSP asta ni s-a comunicat: pentru izolare, persoana stă acasă și ține legătura zilnic cu medicul de familie, care îi spune ce să facă, ce tratament să ia, în funcție de semnele pe care le are și numai medicul de familie este cel care hotărăște dacă ești de plecat la spital sau nu. Dacă oamenii vor să sune la 112, nu-i oprește nimeni”.

Problema este că nici medicii de familie nu au fost informați care este circuitul pacienților care nu au simptome de infectare cu noul virus. Unde și la care spitale din județ, în afară de cel de la Piatra Neamț, pot fi trimiși pacienții pentru tratamentele de urgență. „Nu am primit nici un fel de informare de la Direcția de Sănătate Publică, în legătură cu acest aspect”, a declarat dr. Mihaela Covrig în direct la emisiunea „Cafeaua de dimineață” transmisă de mesagerulneamț.ro  .

permanentă centrul precista 3În cazul când cineva are nevoie de rețetă, tot cu medicul de familie trebuie să ia legătura prima dată: „Acum noi dăm tot felul de rețete: și pentru psihiatrie, și pentru diabet, și pentru oncologie, anumite medicamente, mai puțin cele care sunt eliberate de farmaciile cu circuit închis. Este acest ordin comun al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care spune că pentru anumite tratamente, medicul de familie dă rețeta, pe baza scrisorii medicale de la medicul curant transmisă online. Bolnavii cronic țin legătura tot cu noi tot prin telefon, dacă vor să-și ia rețetele, pe care noi le transmitem online, fără card de sănătate și și le pot ridica de la farmacii. Sau, dacă au nevoie de consultație, poate să vină cu declarație pe proprie răspundere de acasă până la cabinetul medicului de familie. Dacă sunt persoane singure, fiindcă avem atâtea sate izolate și populate cu persoane vârstnice, în majoritate, acolo este o chestiune de organizare locală: vecini, primării prin asistenții comunitari, asistenții sociali, prin poliție”, a mai precizat medicul de familie dr. Mihaela Covrig. Asta, chiar și în condițiile în care până astăzi medicii de familie nu au primit nici un fel de echipament de protecție, deși acordă consultații la cabinete și merg acasă la pacienți, după cum a adăugat președinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

(C.I.)

Articolul precedentNeamț: 542 de persoane în carantină, peste 100 de amenzi date într-o singură zi
Articolul următorDSP Neamț: Măști FFP2 și 3.000 tablete de hidroxiclorochină pentru Spitalul de Urgență Piatra Neamț