firastrau radu

* ieri, 5 decembrie, Radu Eugen Firăstrău a fost învestit oficial în funcție

Începând de ieri, Casa de Asigurări de Sănătate Neamț are, în mod oficial, președinte. Prefectul George Lazăr a dat citire ordinului președintelui CNAS, Silviu Bușoi, prin care avocatul Radu Eugen Firăstrău, în vârstă de 33 de ani, este numit la conducerea CAS Neamț. Chiar dacă noul președinte al CAS Neamț este „în probe” pentru următoarele 90 de zile, el speră că va atinge aproape în totalitate indicii de performanță pe care-i presupune funcția în care a fost învestit. La fel de încrezător în forțele lui Radu Firăstrău s-a arătat și prefectul de Neamț, cu atât mai mult cu cât a recunoscut, public, faptul că este prieten cu acesta, cei doi fiind şi colegi de clasă.

„Vreau să îl felicit pe domnul președinte pentru funcția pe care o ocupă, care presupune o mare responsabilitate, fiind vorba de un sector cu o alocare bugetară extrem de mare. CAS Neamț decontează, pe de o parte, cheltuielile pentru tot ce înseamnă unități spitalicești – Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț, centrele de permanență, iar pe de altă parte și cheltuielile din sectorul medicinei de familie. Este foarte important ca managementul să fie unul eficient, transparent, care să responsabilizeze toate structurile județene din sistemul de sănătate. Numai în acest fel poți aloca resursele financiare atât de așteptate și solicitate de unitățile spitalicești, medicii de familie, centrele de permanență și cele ambulatorii. Sunt ferm convins că domnul președinte va trece la treabă imediat, și va avea o transparență totală față de tot ceea ce înseamnă actul medical din județ și prioritățile noastre în ceea ce privește sistemul medical. Îl cunosc pe Radu Firăstrău foarte bine, suntem prieteni foarte buni, am fost colegi de școală și de clasă”, a declarat prefectul de Neamț.

Cine este Radu Firăstrău?

Președintele CAS Neamț vine din Roman, dintr-o familie de medici, are 33 de ani și este necăsătorit. De profesie avocat, absolvent al facultății de drept, masterand în Dreptul afacerilor, avocat în Baroul București din 2005 până în 2013. Ce îl recomandă pentru ocuparea acestei funcții? Așa cum însuși a declarat, „lucrând cu oameni în fiecare zi, consider că mi-am dezvoltat un puternic simț al responsabilității, precum și abilități de a interpreta orice lege, chiar și în condiții dificile, de presiune”. El mai spune că obiectivele prioritare pe care le are în vedere în 2014 vizează, în primul rând, derularea în condiții optime a contractelor cu furnizorii de medicamente și servicii medicale. Pe de altă parte, Radu Firăstrău a punctat faptul că va da în permanență dovadă de transparență totală în activitatea de relaționare cu sistemul medical și că se va ocupa îndeaproape de activitățile instituției și ale întregului sistem. „Voi încerca o limitare a abuzurilor, atât în ceea ce privește consumul de servicii medicale, cât și raportarea de către furnizori a serviciilor medicale. Este necesară o comunicare mai activă, iar acesta este un obiectiv prioritar, pe care mi-l asum. Această funcție o consider ca fiind de nivel superior celei de avocat. Sunt pregătit și interesat să încep o carieră în acest domeniu. Sistemul de sănătate din Neamț este capabil și bine pregătit, pentru că în ultimii ani s-au făcut progrese mari.”, a precizat președintele CAS Neamț.

Alex SÎRBU