Nemțenii asigurați, purtători de carduri „indisponibile”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În Neamț, cardurile de sănătate vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare. Vineri, 10 octombrie, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate a mers la București pentru a lua cele 150.501  de carduri pentru asigurații nemțeni. Potrivit acestuia, începând de luni, 13 octombrie, angajații Poștei Române vor înmâna cardurile. Și, cu toate că aceste carduri sunt obligatorii începând de anul viitor, ele sunt funcționale din momentul în care sunt activate de un cititor de carduri. Obligația de a achiziționa acest cititor de carduri revine, așa cum au precizat reprezentanții din Sănătate, tuturor furnizorilor de servicii medicale. În Neamț, cei aproximativ 270 de medicii de familie nu s-au grăbit să cumpere aceste cititoare, ba chiar există voci care afirmă că nu vor achiziționa aceste cititoare din buzunarul propriu.

„Sunt câțiva medici care se împotrivesc achiziționării, din fonduri proprii, acestor cititoare. Chiar nu-i înțeleg. Un cititor costă în jur de 200 de lei. Îl cumperi odată și îl ai. Nu am primit nicio informare oficială, dar, în legătură cu cei care refuză să-și achiziționeze un astfel de cititor, am auzit discutându-se chiar despre rezilierea contractelor. Sperăm ca medicii să înțeleagă situația și să își cumpere cititoarele până la 1 ianuarie 2015”, a spus Radu-Eugen Firăstrău, președintele CAS Neamț.

De cealaltă parte, reprezentanții medicilor de familie din Neamț spun că nu se opun măsurii de achiziționare a cititoarelor de carduri, dar nu agreează modalitate în care este ea propusă.

„Văd că se vorbește doar despre citittoarele de carduri, dar e vorba și despre inscriptoare. Costurile acestor cititoare-inscriptoare ajunge până la 100 de euro. Vorbim de cele mai bune. Nu putem lua orice. Noi nu ne opunem cumpărării acestor cititoare de carduri, deoarece este vorba despre un program la nivel național și înțelegem importanța lui. Totuși, așa cum aceste carduri se dau gratuit, iar medicul de familie nu este plătit pentru acest serviciu, ne dorim ca achiziționarea cititoarelor să facă la nivel național, printr-o licitație, astfel încât să obținem dispozitive de calitate bună la un cost cât mai mic. Această solicitare a fost transmisă Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și sperăm să se ajungă la o situație favorabilă”, a spus dr. Carmen Mihaela Covrig, președintele Asociației Patronale a Medicilor de Familie Neamț.

Cardul naţional va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Unul dintre obiectivele urmărite de CNAS este ca serviciile medicale să fie decontate și validate doar în baza cardului de sănătate. Până când se vor limpezi apele, nemțenii asigurați vor fi doar simpli purtători de carduri de sănătate.

Marian TEODOROF

Articolul precedentUn cărturar: GHEORGHE BLAGA
Articolul următor„Vine iarna, vaccinați-vă antigripal!”