0:00

Nemțencele, interesate de testul Babeș – Papanicolau, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De la demararea, în decembrie 2012, a Programului național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, 2307 femei din județ, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, au trecut pragul secției de Obstetrică-Ginecologie, pentru a-și face testul Babeș-Papanicolau, primul pas în depistarea acestei boli, care reprezintă a doua cauză a mortalității în rândul femeilor, după cancerul de sân. Dacă în luna decembrie 2012, doar 18 femei au decis să își facă acest test, numărul lor a crescut simțitor anul trecut. Astfel, în primul trimestru al lui 2013, au fost efectuate 750 de asemenea teste, în trimestrul al doilea – 678, în cel de-al treilea 754, iar în ultimul trimestru doar 125, pentru că Direcția de Sănătate Publică nu a mai avut bani pentru finanțarea programului.

De altfel, DSP Neamț a alocat, anul trecut, numai pentru zona Piatra Neamț, peste 180 de mii de lei, pentru finanțarea programului, iar necesarul pentru acest an este cu mult mai mare, dacă luăm în calcul faptul că bugetul solicitat de specialiști DSP-ului, numai pentru primul trimestru, este de 80 de mii de lei. Ceea ce dovedește că doamnele manifestă un interes crescut pentru acest test, lucru perfect normal, mai ales în condițiile în care nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar pentru a-l efectua.

Nemțencele, interesate de testul Babeș – Papanicolau, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Cu siguranță că, în momentul în care vom avea bani mai mulți, și numărul celor care vor veni să își facă acest test va crește simțitor. Avem cerințe, dar le acoperim doar în măsura în care dispunem de fonduri pentru așa ceva”, precizează dr. Georgeta Vintea, medic primar obstetrică-ginecologie, șefa secției OG a Spitalului Județean Neamț.

Majoritatea rezultatelor acestor teste sunt negative, adică nu există niciun motiv de îngrijorare. Există, totuși, un procent de 10%, în care testele sunt pozitive. Asta nu înseamnă, însă, că persoana respectivă suferă de cancer, ci doar că au apărut unele modificări în organism, asupra cărora este posibilă intervenția medicului specialist.

Tot din statisticile existente, rezultă că femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 45 de ani sunt cele mai expuse apariției acestei boli. Dar asta nu înseamnă că tinerele nu ar trebui să își facă griji.

„Chiar dacă ponderea cea mai mare a persoanelor testate o reprezintă femeile trecute de prima tinerețe, avem și tinere de 25-30 de ani care vin și solicită să-și facă testul. Indiferent de vârstă, fiecare trebuie să aibă grijă de sănătatea lui, pentru că este mult mai bine să previi, decât să încerci să vindeci”, mai spune dr. Georgeta Vintea.

De altfel, în cadrul „Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin”, 19-25 ianuarie, ieri, la Colegiul Național „Roman Vodă” a fost organizată o nouă activitate de informare în rândul adolescentelor.

„Am decis să facem acest lucru pentru ca tânăra generație să conștientizeze cât de periculoasă poate fi această afecțiune. Ignoranța în asemenea cazuri este criminală. Mă bucură să văd că tinerele sunt cât se poate de receptive”, a declarat dr. Dan Morenciu, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Astăzi, de la ora 16, este rândul elevilor Școlii Postliceale Sanitare din Piatra Neamț să participe la o sesiune de informare pe tema cancerului de col uterin.

Programul Ministerului Sănătății se întinde pe o durată de cinci ani, 2012-2017.

Alex SÎRBU

Articolul precedentA tăiat copacii „nepotriviți”
Articolul următorPlanul lui Gheorghe Ștefan: Piatra Neamț, centru regional de juniori