0:00

Nemțencele iau anticoncepționale cum le taie capul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La cele mai multe farmacii din Piatra Neamț, anticoncepţionalele se eliberează la „cererea” pacientelor, fără a fi chestionate sau îndrumate să achiziționeze aceste pastile pe baza unei rețete și în urma unei analize medicale de specialitate. Femeile, care nu  vor să se trezească cu o sarcină nedorită, iau contraceptive, fără să țină cont de riscurile la care se expun atunci când hotărăsc să înghită aceste pastile. Lucrul este facilitat de unii asistenți din farmancii, care vând pilulele contraceptive doar pe baza indicațiilor venite din partea clientei. Medicii recomandă ca, înaintea administrării pilulelor, femeile să efectueze un consult medical și o consiliere de specialitate.

„Pentru a discuta despre o pilulă înseamnă ca eu să mă interesez de starea ei de sănătate. Este obligația mea să mă intereseze tot ce se întâmplă cu acea femeie pentru că e răspunderea mea că-i dau acele pilule. Și dacă nu m-ar interesa dacă e sănătoasă și se întâmplă un accident, cine poartă vina? Nu există numai să vină și să ia pilule. Aceleași persoane ori de câte ori vin să se aprovizioneze cu pilule, ceea ce se întâmplă atunci este tot o consiliere. Pentru că este tot un sfat medical pe care i-l dăm în urma aprecierii stării ei de sănătate. Starea de sănătate a unei femei se poate schimba de la 3 la 3 luni. Până la urmă consilierea atrage și un consult medical. Așa, dacă ne referim doar la a lua pilule, putem duce discuția înspre farmacie unde chiar ăsta este actul. Cumpărat pilule”, a spus dr. Nicoleta Lamatic, medic de planning familial.

“Noi sâcâim pacientele!”

Nemțencele aleg varianta cea mai simplă și aleargă la farmacii, fără să treacă pragul unui cabinet de planning, tocmai pentru că sunt scutite de a răspunde întrebărilor medicilor legate de starea lor de sănătate.

„Sigur că sunt unele femei care nu au mai revenit după consiliere pentru că noi le sâcâim cu niște trimiteri, cu niște întrebări legate de sănătatea lor, cu niște sfaturi legate de sănătatea lor. De exemplu poate să fie o fumătoare. De fiecare dată când va veni îi voi spune să nu mai fumeze. Să aleagă fumatul sau pilula. Ori, poate să meargă în farmacie să-și ia acea pilulă, să și-o cumpere și nu le mai sâcâie nimeni”, a adăugat dr. Lamatic.

Literatura de specialitate arată că un prim simptom care ar trebui să atragă atenția femeilor de orice vârstă care folosesc anticoncepționale îl reprezintă migrenele. Pe lângă acestea pot apărea tulburări de vedere, amorțeli pe anumite părți ale corpului; scăderea forţei musculare; tromboflebita. Pentru femeile care au copii și au trecut de vârsta de 35 de ani se recomandă un alt mijloc contraceptiv. De asemenea, se recomandă ca administrarea anticonceptionalelor să nu se facă pe o perioadă mai mare de 4 sau 7 ani. În caz contrar, există riscul apariției cancerului, a hipertensiunii sau a infertilității. Înainte de administrarea de anticoncepţionale, este necesar un examen medical complet, şi nu doar unul ginecologic sau de endocrinologie.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPSD vrea subvenționarea prețului la apă
Articolul următorTuning Fest, succes la public