Protestul de acum o săptămână de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ nu a stârnit nici un fel de interes instituţiilor cărora li s-a atras atenţia, astfel că angajaţii nemulţumiţi au reluat demersurile. Aceştia, împreună cu cei ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Neamt (GNM-CJ), anunță întreruperea programului de lucru şi astăzi, 21 martie, între orele 10:00 – 12:00, “manifestând astfel nemulţumirea profundă cauzată de adâncirea inechităților salariale din sistemul public”, potrivit unui comunicat de presă expediat pe adresa redacţiei.

protest apm neamt martie 8“Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. În perioada 2009-2015, salariile personalului Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului și Gărzii Naționale de Mediu (2.748 angajați ), nu au mai fost modificate”, precizează sursa citată.

În prezent, salariile angajaților APM Neamț și GNM-CJ Neamț sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care alte salarii din sectorul bugetar “au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanțial (direcțiile sanitar-veterinare județene, casele de asigurări de sănătate județene, casele județene de pensii, agențiile județene pentru plăți și prestații sociale, direcțiile de sănătate publică, consiliile județene, administațiile județene a finanțelor publice)”.

“În situația în care nu se va soluționa favorabil solicitarea angajatilor din sistemul pentru protectia mediului se va ajunge la:

  • diminuarea ratei de absorbție a fondurilor europene,
  • imposibilitatea funcționării sistemului pentru protecția mediului,
  • sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene,
    • neîndeplinirea obligațiilor stabilite prin Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană,
    • nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE, poate genera riscul declanșării procedurii de infringement, situații care vor determina costuri mult mai mari din partea Statului Român decât costurile generate de o creștere salarială pentru 2.748 de salariați”, mai precizează protestatarii.

Ei anunţă că, dacă nu se vor lua urgent măsuri pentru soluţionarea revendicărilor, va fi declanşat conflictul colectiv de muncă, întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat. (ZCH NEWS)

Articolul precedentIancu Vexler, felicitat de Primăria Roman la aniversare
Articolul următorBătălia cu Mitropolia Moldovei continuă – faza pe elevii de la seminarii
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.