0:00

Disputa dusă cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, pornind de la ”înfieratul” Sinod din Creta, continuă, rozând, încet, dar sigur, la piatra de temelie a unității care ar trebui să caracterizeze relația dintre biserică și credincioșii săi.

Ecourile bătăliei – care se duce pe mult prea multe planuri pentru a fi înșirate aici – au ajuns și într-un domeniu de importanță majoră: pepiniera de viitori slujitori ai Domnului, adică unitățile de învățământ cu profil teologic.

Mai nou, în prim-plan se vehiculează așa-zisul caz al unei eleve de la Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi” – Mănăstirea Neamț, care ar fi refuzat să mai participe la slujbele unde este pomenit Înaltpreasfințitul Teofan și, pe cale de consecință, ar fi fost avertizată să-și revizuiască atitudinea sau să-și asume urmările. Cazul elevei Camelia C. a fost, desigur, intens propovăduit în mediile care și-au asumat cu rol de cruciadă, personală sau de grup, lupta cu mai-marii Bisericii Ortodoxe Române în general și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei în special.

Dincolo de promovarea făcută în cadrul rețelei de ”rebeli”, rămâne însă o certitudine: oficial, nu există niciun caz.

Atât reprezentanții Seminarului teologic, cât și cei ai Inspectoratului Școlar Județean infirmă categoric zvonurile împrăștiate online. ”Nu știu despre ce e vorba. Nu avem voie să dăm nicio informație despre elevii noștri. Este statutul elevului. Dacă facem imagine negativă unui elev, putem fi dați în judecată. Nu dorim să intrăm sub incidența unor regulamente școlare care au valoare de lege și nu putem da nicio informație, mai ales despre un copil minor, însă nu se confirmă ceea ce mă întrebați. Nu confirmăm. Vă pot spune de bine de fată. Este un copil bun, o elevă bună la învățătură”, a precizat pr. Ioan Mihoc, directorul seminarului.

Nici la Inspectoratul Școlar n-a ajuns un asemenea zvon, dar s-au dat asigurări că se vor face verificări: ”Nu știu nimic. Dacă ar fi fost vorba de vrea sancțiune, ar fi trebuit să existe vreun referat. Noi nu am primit nimic. O să mă interesez”, a spus prof. Mihai Giosan, inspectorul școlar de specialitate din cadrul ISJ Neamț.

(T. MARIAN, C.T. STURZU)

foto: Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț

 

Articolul precedentNefiind băgaţi în seamă, angajaţii APM Neamţ au reluat protestele!
Articolul următorProbleme edilitare la Piatra Neamţ: „Au trecut cu sicriul efectiv prin apă!”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.