0:00

Grevă spontană la Agenţia de Mediu şi Garda de  Mediu Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSalariații Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) şi cei ai Gărzii de  Mediu (GM) Neamţ au întrerupt programul de lucru, marţi, 14 martie, până la ora 12:00. Ei sunt nemulţumiţi de inechităților salariale din sistemul public. Angajaţii susţin că, în prezent, salariile sunt cele stabilite în decembrie 2009, în contextul în care salariile bugetarilor din acelaşi domeniu de activitate au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanţial. Este vorba de bugetarii din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare, caselor de asigurări de sănătate, caselor județene de pensii, agențiilor județene pentru plăți și prestații sociale, direcțiilor de sănătate publică, consiliilor județene, administațiilor județene a finanțelor publice sau bugetarii din sănătate şi învăţământ, care au primit importante majorări și alte drepturi de natură salarială.
Conform comunicatul de presă emis de APM Neamţ, oamenii solicită „luarea unor măsuri în regim de urgenţă pentru a nu intra în colaps sistemul pentru protecţia mediului, prin susținerea în Guvern de către ministerul mediului a majorării salariilor noastre astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeași familie ocupațională – administraţie/instituție teritorială, respectând astfel conținutul Deciziei CCR nr. 794/2016. În situația în care nu se va soluționa favorabil solicitarea angajaţilor din sistemul pentru protecţia mediului se va ajunge la diminuarea ratei de absorbție a fondurilor europene, imposibilitatea funcționării sistemului pentru protecția mediului, sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene, neîndeplinirea obligațiilor stabilite prin Tratatul de Aderare a României la  Uniunea Europeană, nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE şi poate genera riscul declanșării procedurii de infringement, situații care vor determina costuri mult mai mari din partea Statului Român decât costurile generate de o creștere salarială pentru 2.748 de salariați”.

Dacă aceste revendicări nu vor fi luate în calcul, angajaţii APM Neamţ şi GM Neamţ sunt hotărâţi să declanşeze conflictul colectiv de muncă, întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat. (Gianina BUFTEA)

Articolul precedentPreot Ioan Gherasim – „Pe ce lume trăim!”, la Biblioteca „Kirileanu”
Articolul următor83.107.645 lei investiții promise în sistemul sanitar din Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.