Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu” Neamţ îşi propune să stimuleze apetitul pentru lectură în rândul copiilor şi tinerilor şi iniţiază în acest scop o nouă formulă de Atelier de lectură – Poveştile copilăriei, în cadrul căruia, pe lângă abordarea textelor literare, se pune accent şi pe folosirea imaginilor adecvate unei mai bune receptări şi chiar a unor jocuri inspirate care să aducă această categorie de vârstă mai aproape de carte. Aşadar, pornind de la lectură, uneori completând-o cu vizionarea unor ecranizări ori dramatizări şi dezvoltând, pe marginea textelor, abordări interactive, se are în vedere îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare ale celor mici.
Astfel, începând din 16 februarie, debutează întâlnirile din cadrul acestui proiect care se vor desfăşura în fiecare zi de luni, între orele 15:00-16:00, cu sprijinul voluntarilor, tineri şi cadre didactice, implicaţi în Proiectul “Raftul cu iniţiativă”.
De asemenea, pe un alt palier îşi propune să se axeze Atelierul creativ pentru dezvoltarea personalităţii copiilor, întâlnirile în cadrul acestui atelier urmând să aibă loc săptămânal, în fiecare zi de marţi, între orele 15:00-16:00, începând din 17 februarie. Astfel, activităţi de tip hand-made (realizarea de felicitări, mărţişoare, brăţări elastice, decoraţiuni pentru sărbători, aranjamente florale), origami, quilling ori prin jocuri pentru dezvoltarea inteligenţei, vor fi eficiente contexte de socializare, prin intermediul cărora se pot dezvolta gustul pentru frumos, abilităţile de lucru în echipă, precum şi spiritul competiţional, în relaţie cu fairplay-ul.
Adrian Alui Gheorghe, directorul bibliotecii: “Sprijinirea creativităţii, prin orice mijloc, trebuie să fie un scop bine definit al oricăror forme de educaţie, a tuturor instituţiilor care formează generaţiile viitoare. Evoluţia mijloacelor tehnologice, e lucru dovedit, duce la scăderea creativităţii, provoacă o ariditate greu de surmontat în viaţa fiecăruia, în societate în general. Proiectele noastre sînt deschise celor care cred în valoarea formativă a jocului, a poveştilor, a lecturii ca gestică a minţii”.