0:00

NEAMŢ: Marea migrare înainte de înscrierea la şcoală, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNumărul solicitărilor pentru vize de flotant, în Piatra Neamț, a început să crească din primele zile ale acestei luni, înainte de înscrierile copiiilor în învățământul primar. Reprezentanții Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPCEP) Piatra Neamț, spun că se așteaptă la o creștere a cererilor pentru vize spre sfârșitul lunii februarie.

„Noi nu putem spune cu exactitate care este cauza acestei creșteri, dar la fel ca anul trecut, ne așteptăm ca spre sfârșitul acestei luni să ne confruntăm cu un val de solicitări pentru vize de flotant. Este posibil ca acest fenomen să fie influențat și de perioada de înscriere a copiiilor la școli”, a spus Loredana Popescu, șef SPCEP Piatra Neamț.

Potrivit acesteia, „anul trecut a fost un adevărat exod” dacă luăm în calcul faptul că în luna ianuarie au fost 106 solicitări, iar în luna februarie s-au înregistrat 253 de cereri. Acum, în prima lună a aestui an sunt 97 de cereri, iar în primele 4 zile din februarie au fost „contorizate” 33 de cereri.

„Moda” vizelor de flotant este una care permite părinților să-și înscrie copilul, în învățământul primar de stat, la ce școală doresc fără a mai fi supuși procedurilor de departajare. Practic, toți copiii ai căror părinți cer înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscriptie vor fi înmatriculați la școala cerută. Pe locurile libere, se înscriu și se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare. În situația în care, într-o școală, numărul cererilor de înscriere primite de la părinți cu domiciliul în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare.

Deși fenomenul vizelor arată ca o adevărată afacere necurată, în care acestea se vând și se cumpără pe net ca pâinea caldă, legile nu schimbă cu nimic jocul. Miza este mare atât pentru școli, cât și pentru părinți. Un elev înscris, în plus, la o unitatea școlară aduce cu el aproape 2.500 de lei, bani proveniți din finanțarea standard per elev. Pe de altă parte, părinții se declară bucuroși pentru că în acest fel își pot înscrie copilul la o școală cu pretenții. Cel mai mult de pierdut au școlile care nu reușesc să se facă atractive chiar dacă au „clienți” sub balcon. (M. TEODOROF)

Articolul precedentNEAMŢ: SCANDAL cu activarea cardului de sănătate
Articolul următorISU Neamţ: Nimic nou pe frontul iernii!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.