În perioada 1-3 septembrie, iubitorii de frumos și arte pot participa la cea de-a IV-a ediție a Neamț Art Festival. În organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, manifestarea reprezintă un spațiu deschis culturii și activităților social creative. „Neamț Art Festival este un proiect ce a luat naștere în pandemie, în anul 2020, când tuturor ne-a fost greu să stăm în casă, să nu socializăm și să nu participăm la nici un fel de activitate culturală. Chiar și în aceste condiții am reușit atunci organizarea acestei manifestări și iată că tradiția continuă și acum am ajuns la cea de-a IV-a ediție. Invit toți pietrenii să participe la acest eveniment ce este o fuziune de arte, demonstrații sportive și concerte”, a declarat Carmen Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Neamț Art Festival aduce în centrul istoric al urbei ateliere de caligrafie (coordonator Gabriela Zamă), de împletituri din sfoară (coordonator, Elena Ciocârlan), de pictură decorativă pe lemn (coordonatori artiștii plastici Radu Macavei și Cristian Bistriceanu), de modelaj lut (coordonator meșterul popular Ionela Lungu). Atelierului de caligrafie are loc doar pe 1 septembrie, de la ora 16:00, iar celelalte se vor desfășura în fiecare dintre cele trei zile ale Neamț Art Festival, începând cu ora 17:00, în spații special amenajate pe platoul Curții Domnești. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Sunt și demonstrații artistice și sportive. Vineri, 1 septembrie, programul demonstrativ va fi coordonat de coregrafa Anda Maria Acristinei, care va invita publicul de la Curtea Domnească să danseze pe ritmuri de vals și de dans tradițional grecesc. Sâmbătă, 2 septembrie, vor avea loc programe demonstrative de zumba, cu Bazil, de la ora 17:00 și de tango, cu „Tango Conect Piatra-Neamț”, de la ora 18:00. Programul demonstrațiilor se încheie duminică, 3 septembrie, de Asociația „Club Sportiv «Musashi Ju Jitsu»” Piatra-Neamț.
Serile sunt dedicate evenimentelor artistice. Prima aparține celor de la Proiect Dacika. Concertul artistului Mihai Toma, inițiatorul și promotorul Proiectului Dacika, va fi deschis, de la ora 19:00, cu Gala Bijuteriilor, eveniment realizat în colaborare cu „ Loja Pasionaților de Mărgele”. Seara se va încheia cu spectacolul „Eclipsis Solis”, o producție originală de teatru și foc, pusă în scenă de trupa „Amor Flammis”. Sâmbătă, 2 septembrie 2023, de la ora 18:00 pe platoul Curții Domnești are loc vernisajul expoziţiei de pictură a artiştilor basarabeni, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. Concertul serii va fi susținut de Orchestra Municipală „Camerata Chişinău”, avându-i solişti pe Natalia Tanasiiciuc, Igor Ţurcanu, Igor Podgoreanu.
Ultima zi a festivalului, 3 septembrie, va fi deschisă la Muzeul de Artă Piatra Neamţ unde, de la ora 11:00 are loc Şezătoarea Basarabiei, eveniment care include expoziţia „Cămaşa cu altiţă din Republica Moldova”, autor Olesea Enache. De la ora 12:00 vor fi lansate volumele „Retorica vestimentară, cămaşa cu altiţă” și „Creatori, purtători şi admiratori ai costumului tradiţional din secolul al XX-lea” semnate de Varvara Buzilă. Seara se încheie cu celebra trupă din Basarabia, „Lupii lui Calancea”, concert ce va începe de la ora 19:00 pe platoul Curții Domnești).
(G. S.)