dr dan tesloianuUnul medicii care au fost percheziționați ieri de polițiști a fost reținut azi noapte și va fi dus la instanță astăzi, 18 februarie, cu propunere de arestare, potrivit procurorilor Parchetului General. Este vorba de dr. Dan Tesloianu (foto, sursa medicalmanager), fostul șef al Laboratorului de cardiologie intervențională din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași, care este acuzat că ar fi refolosit 238 stimulatoare cardiace, unele extrase de la cadavre, potrivit procurorilor. Celălalt medic militar, de la Brașov, va fi deferit Parchetului Militar.

Procurorii precizează astăzi că în perioada 2017 – august 2022, medicul ieșean ar fi implantat 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște și că o mare parte din aceste intervenții „nu erau necesare”, întrucât au avut la bază „diagnostice fictive” sau pacienților le-ar fi fost recomandate anterior medicamente care să le provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică. Un astfel de medicament ar fi Asta Neoton, potrivit g4media.

La cele 24 de percheziții efectuate ieri, polițiștii și procurorul de caz de la Parchetul ÎCCJ au confiscat 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.

politie bani

Dar și 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume, ce au fost predate Complexului Muzeal Național Moldova Iași, mai exact Muzeul de Artă. Lucrările celebre pot fi admirate în imaginile de mai jos, furnizate de Poliția Română.

https://www.youtube.com/watch?v=OjlfosgUEDY&t=64s

În acest dosar sunt vizați 6 medici și 4 pacienți, se arată în comunicatul PÎCCJ de astăzi. Medicul ieșean este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente și luare de mită. El ar fi „operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor”. Ulterior, acesta ar fi executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.politie stent „O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, potrivit aceleiași surse.

Ceilalți 5 medici tot de la „Sf. Spiridon” sunt acuzați de luare de mită, iar unul, în vârstă de 28 de ani, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile și i s-a interzis practicarea profesiei. Cei 4 pacienți sunt acuzați de dare de mită.

Polițiștii continuă cercetările și astăzi, în vederea completării probatoriului.

C.I.

Articolul precedentAu tâlhărit o fată cu deficiențe de auz şi vorbire în gara Târgu-Neamț
Articolul următorPârtia Durău plină de turiști dornici de distracție