0:00

Medicii au anunțat grevă generală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* în 28 noiembrie medicii din toată țara vor intra în grevă generală

*„Ne-am săturat de promisiuni.(…) Numai cu compasiune și grijă nu se poate susține un sistem de sănătate”, a declarat Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.

Medicii se pregătesc de grevă generală pentru ziua de 28 noiembrie. În urma ședinței extraordinare, care a avut loc ieri, 14 noiembrie, Consiliul Național al Federației Sanitas a hotărât următoarele: „grevă de avertisment, în data de 25 noiembrie, în intervalul orar 8-10 și grevă generală în data de 28 noiembrie 2013, pe perioadă nedeterminată”. În același comunicat se arată că, „în urma analizei rezultatelor acțiunilor de protest organizate de către membrii de sindicat ai Federației Sanitas România, în perioada octombrie-noiembrie 2013, precum și a lipsei de reacție a Ministerului Sănătății, Consiliul Național al Federației Sanitas din România solicită demisia domnului Eugen Nicolăescu”.

În județul Neamț, greva generală este văzută ca o soluție necesară față de promisiunile făcute și neîndeplinite de Guvern. „Ne-am săturat de promisiuni. S-au promis multe, dar au rămas la stadiul de promisiuni. Numai cu compasiune și grijă nu se poate susține un sistem de sănătate. Nici medicul nu poate să lucreze în orice condiții, la fel cum nici pacientul nu poate fi tratat oricum”, a declarat dr. Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.

Nemulțumirile, par să fie multe. De la salarizarea rezidenților și până la condițiile de lucru, dr. Koszeghi precizează că medicii nu mai au răbdare. „Medicii rezidenți sunt plătiți cu 800 de lei, în condițiile în care numai chiria ajunge la aproximat 150 de euro. Sunt medici care la aproape 60 de ani au un salariu de 22 de milioane de lei vechi. Și asta în condițiile în care directorii de regii câștigă 20.000 de euro lunar. Nu mai vorbesc de cele 40 de ore de educație continuă obligatorii. Fiecare medic își susține material cursurile. Și nu sunt ieftine. Apoi, vorbim de condițiile de lucru. Nu se poate face performanță și nu poți trata un pacient așa cum trebuie dacă nu sunt bani”, a adăugat dr. Koszeghi.

Pacientul, între proteste și jurământul lui Hipocrate

Oamenii care se aflau ieri în curtea spitalului au acceptat să-și dea cu părerea despre grevă. Unii se roagă să nu ajunge la mâna medicilor pe perioada grevei, alții sunt de părere că cea mai mare „grevă” se dă în buzunare atunci când te lovește boala.

„Sper să nu mă îmbolnăvesc atunci când o să fie greva. Ce să cred? Nu știu dacă au dreptate, dar e clar că din ce în ce mai mulți doctori pleacă din țară. De bine, n-or fi plecând ei”, a spus Nelu Mihalcea din Piatra Neamț.

„Ori la bal, ori la spital tot cu bani în buzunar. Mai vreți altceva? Dom´le, n-am ce să zic. Ce, greva e pentru pacienți sau pentru medici?”, a spus un pietrean.

Pe de altă parte, greva generală anunță și un program diferit pentru pacienți. Dr. Koszeghi spune că de la Consiliul Național nu s-a luat încă o hotărâre cu privire la modul în care se va desfășura greva, dar se va ține cont de jurământul lui Hipocrate. „Nu va face fiecare unitate după cum dorește. Vor fi niște indicații clare. Există jurământul lui Hipocrate și nu va fi exista pacient în stare gravă netratat, dar probabil că bolnavii cronici vor fi reprogramați”, a adăugat președintele CM Neamț

Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate. În 2 noiembrie, aproximativ 10.000 de oameni au protestat în Capitală.

Marian TEODOROF

Articolul precedentGalleria Mall din Piatra-Neamț nu e de vânzare!
Articolul următorCodul Harpa la Primăria Târgu Neamţ

1 COMENTARIU

  1. O DA E POSIBIL CA ACEST ZIAR NU IL CITESTE NIMENI S-AU NEMTENI NU STU SA ISI DEA CU PAREREA CACI DE VREO 2 ANI PE INTERNET NU COMENTEAZA NIMENI ORI ARTICOLELE SUNT SCARSE ORI NEMTENI SUNT USLISTI MAI BINE INCHIDETI ZIARUL CA SE PARE CA E SI ACESTA E CUMPARAT DE APARATUL DE STAT. FACETI SI VOI ARTICOLE MAI ADEVARATE CA TOT CE E POTI CITI PE ORICE ZIAR SI ASA DISPARETI IN ANONIMAT . PACAT CA CU ANI IN URMA SE PUTEA CITI ZIAR INDEPENDENT ACM E DEPENDENT SI ASA SE EXPLICA NR MARE DE CITITORII…

Comentariile sunt închise.