Masonul de la Eurodidactica ne atacă spinarea şi articulaţiile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tocmai ce s-a împlinit o săptămână de la vizita de lucru efectuată pe şantierul de la Teatrul Tineretului de Eugen Ursu, boss-ul de la SC EURODIDACTICA SRL, furnizorul scaunelor. Neţinut la curent cu ce mai apare în cotidianul „Ceahlăul” (marcă înregistrată) şi săptămânalul „Mesagerul de Neamţ”, nu ştia că scaunele din stal au fost apreciate drept „peste aşteptări”. Cele pentru loje au rămas în faza cunoscută deja publicului. La despărţire, dând noroc, Ursu a strâns mâna într-un mod aparte, specific masonilor. Întrebat de apartenenţă şi rang, a luat-o din loc aproape ca un avion cu reacţie în forţajul decolării.

Eugen Ursu a plecat, la fel şi arh. Smărăndiţa Gâlea, şefa de proiect, dar nu înainte de a insista pe faptul că EURODIDACTICA a livrat scaune şi pentru Filarmonica din Braşov (obiectiv prezentat şi lăudat pentru proiectul de acustică). De fapt, insistenţa seamănă a autodenunţ de combinaţie politică. Operaţiunea de la Braşov este ulterioară câştigării licitaţiei de la Piatra Neamţ şi nu are cum fi o referinţă de portofoliu, mai cu seamă în condiţiile în care primarul Scripcaru e coleg de partid cu primarul Ştefan. Nemțean de-al nostru din Doljești.

În regim de haz de necaz, una dintre soluţiile propuse de prietenii teatrului pentru a împlini parţial destinaţia scaunelor ratate este în foto 1, astfel încât comparaţia din foto 2 să fie în favoarea chinezăriilor îmbunătăţite. Mai gravă, peste problema de înălţime, este „verticalizarea” absolută a spătarului şi ce se întâmplă dacă şezi ceva timp pe un asemenea scaun. Legat de efecte, am solicitat o opinie de specialist cunoscutului reumatolog şi consilier local Valeriu Andriţa. A răspuns în felul următor: „Se poate face cifoză de coloană. E o suferinţă de sus până jos. Nu e o poziţie corectă. De scaunele de la teatru întrebaţi?… Nu comentez”. Înţelegând sensibilitatea subiectului, am cerut şi părerea unui ortoped al cărui nume devine limpede că trebuie protejat. Acesta a spus: „Spătarul vertical nu este sănătos. Pentru o poziţie corectă (de remarcat similitudinea în exprimare – n.a.) a coloanei ar trebui să aibă şi sprijin lombar, ca la scaunele auto. Altfel apar oboseală, contracturi musculare şi dureri. Pentru că scaunul e prea jos apare o suprasolicitare şi a articulaţiei coxofemurale”. Dacă înălţimea scaunelor se va îmbunătăţi cumva, pentru înclinarea spătarului şi asigurarea unui minim confort încă se fac studii.

 Masonul de la Eurodidactica ne atacă spinarea şi articulaţiile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

V. COSMA

Articolul precedentSuspecţii în jaful de la Paris sunt din Piatra Neamţ
Articolul următorDatori vânduţi

1 COMENTARIU

  1. La o astfel de „renovare” ( a se citi „distrugere”) a unei cladiri de mare valoare arhitecturala si a unui spatiu cu destinatie de teatru se cere o ancheta de mare anvergura din partea ministerului culturii. Se pare ca atit aspectul cit si functionalitatea teatrului erau mai bune inainte de… varsarea in conturile Genesis si Romconstruct a unor miliarde!

Comments are closed.