0:00

Marţi, la Festivalul Internaţional “Poezia la iaşi” / Patru poeţi pietreni au primit titlul de “Poet al Iaşului”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Oraşul Iaşi este hotărât să devină în 2021 Capitală Culturală Europeană. Duminică, luni şi marţi, a avut loc, în mai multe locații din Iași, prima ediţie a Festivalului Internaţional ”Poezia la Iaşi”, manifestare inclusă în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (președinte de onoare, Ion Caramitru), program ce susține candidatura capitalei Moldovei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. La prima ediție au participat circa o sută de poeţi din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Franţa şi Israel. Aceştia, organizaţi în14 echipe, au susţinut lecturi publice de câte două ore în mai multe locuri din Iași – Parcul Copou, Piața Unirii, Tătărași, Alexandru cel Bun, Palas, Pietonal Ștefan cel Mare. Poeţii din Piatra Neamţ – Adrian Alui Gheorghe, Nicolae Sava, Radu Florescu şi Dorin Ploscaru au citit din versurile lor prin cartierele Iaşului, alături de colegii lor din ţară sau de pe alte meleaguri, poeţi ai limbii române. Surprinşi de frumuseţea unor poezii, sau pur şi simplu impresionaţi de farmecul celor care le-au adus poezia lângă bloc sau în piaţa publică, ieşenii se opreau în loc şi aplaudau. Ba au cerut şi autografe de la poeţii de pe scenele impovizate în tot Iaşul. Cele 14 autocare au dus şi adus pe scriitorii invitaţi de la Hotelul “Unirea” spre cartiere şi la Bolta Rece, unde au fost cazaţi şi, respectiv, au luat masa.

Marţi, la Festivalul Internaţional “Poezia la iaşi” / Patru poeţi pietreni au primit titlul de “Poet al Iaşului”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Au fost 4 zile de spectacol poetic. Toate lecturile publice s-au întâmplat în aer liber, pe 8 scene ridicate în cartiere şi pe pietonale, din Parcul de cultura Copou până în Tătăraşi, din celebra Piaţă a Unirii până în Podu Roş, din Alexandru cel Bun până în strada Lăpuşneanu. Participarea unui număr atât de mare de poeţi, între cei mai importanţi care scriu în limba română deşi trăiesc între alte graniţe, străine, a fost impresionantă. Un adevărat turnir şamanic! Ei au reuşit să sporească poezia acestui oraş eminamente poetic şi să demonstreze că spiritul limbii române e treaz şi că lucrul întru Cuvânt îşi află receptare. Cei câţiva mii de iubitori de poezie prezenţi la lecturile poeţilor au fost dovada. Deschiderea şi închiderea festivalului s-au făcut la Teiul lui Eminescu, unul dintre simbolurile sfinte ale Iaşului. Drum bun organizatorilor (Primăria Iaşi, Uniunea Scriitorilor Filiala Iaşi, Casa municipala de cultura «Mihai Ursachi») spre spre cea de- a II-a ediţie!” – ne-a declarat poetul Daniel Corbu.

“A fost minunat. Am simţit că la Iaşi poezia este primită regeşte, lucru rar în aceste zile” – a precizat poeta Clara Mărgineanu din Bucureşti.

“M-a impresionat atenţia de care se bucură poezia la Iaşi, cultura în general. M-am simţit foarte bine între prietenii mei de condei sosiţi la Iaşi. Oraşul Iaşi merită titlul de Capitală Culturală Europeană. M-aş bucura mult să-l şi obţină” – ne-a spus şi poetul Nicolae Spătaru din Chişinău.

Marţi seara, după încheierea recitalurilor, la Ateneul din Parcul Copou, tuturor poeţilor invitaţi la Iaşi, celor care au susţinut aceste lecturi publice, li s-a conferit titul de “Poet al Iaşului” de către Primarul Municipiului Iaşi, Gheorge Nichita. Manifestarea s-a încheiat cu un recital de versuri susţinut de actorii Daniela Nane şi Adrian Păduraru, acompaniaţi de contrabasistul Adrian Naidin, care a susţinut şi un recital.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional “Poezia la Iaşi” a fost un succes de la un capăt la altul. O ultimă menţiune necesară: iniţiativa a pornit de la doi poeţi ieşeni, Adi Cristi şi Cassian Maria Spiridon, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi.

Nicolae SAVA

Articolul precedentEvaluarea Națională
Articolul următorAparat medical, caut specialist