* 9 aprobări și 5 modificări cheamă aleșii la lucru
Plenul Consiliului Județean e chemat la lucru marți, 7 octombrie, în ședință ordinară, deci plătită. Din cele 21 de puncte aflate pe ordinea de zi, plus unul de ”diverse”, 9 proiecte au în vedere aprobări care țin de CJ Neamț, 5 proiecte se referă la modificări în acte oficiale, care, iarăși, țin de plenul județean, iar restul sunt asocieri pe bani, cu diverse entități mai mult sau mai puțin publice.
Din toată lista anunțată până acum, se desprind câteva inițiative. Una din ele este atribuirea unor licențe de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane de-a lungul și de-a latul județului, proiect care nu e o noutate la CJ și care a fost intens dezbătut de consilieri, aprig disputat în funcție de taberele acestora și de câteva ori amânat. Alt proiect, trangențial oarecum, are în vedere același transport public județean al Neamțului, însă nu prin curse fixe, ci prin curse speciale. Din seria formalităților care trebuie îndeplinite, se vor aproba planurile de ocupare a funcțiilor publice pe anul 2015, niște activități ale Bibliotecii Județene ”Kirileanu”, participarea vicepreședintelui Emilia Arcan la niște cursuri de formare și perfecționare profesională, prelungirea perioadei de dare în administrare a unui spațiu proprietate a județului.
Interesante se anunță discuțiile pe bani.
”Aprobarea documentațiilor tehnico-economice aferente unor obiective de investiții de interes județean” este unul din ele. Asocierea cu Asociația ”Inițiativa Tinerilor” Neamț, ONG de proveniență târgnemțeană, care nu se află la prima cooperare pe bani la județ, se realizează ”în vederea finanțării unui proiect de interes public județean”. Suma vehiculată ar fi pe la vreo 60.000 de lei, dar încă nu s-a confirmat prin vreun referat de specialitate. La fel se întâmplă cu asocierea județului cu Fundația ”Hanu Ancuței” Roman, pe care consilierul Dan Vasile Constantin a preconizat-o încă de prin iulie și pentru care s-au pus bani deoparte în vederea organizării zilelor sadoveniene. Altă asociere, alți bani se parafează cu Asociația ”Orbis Tertius/ A treia lume” București, tot în vederea realizării unei acțiuni de interes public județean, la Târgu Neamț, unde toate cele publice și interesante se întâmplă.
Un proiect care va fi probabil sensibil (sau măcar mult discutat) are în vedere aprobarea bugetului împrumuturilor interne pentru anul 2014. Sensibilitatea derivă din faptul că, până acum, toate dezbaterile pe buget și credite au depășit limita cuviinței, ceea ce nu se va schimba, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în plin sezon electoral, iar primarii vor și cer bani în localități ca să poată da la schimb voturi. (D. OSTAHIE)