Desființarea Spitalului Orășenesc ”Sfântul Ierarh Nicolae” Bicaz, propusă în masterplanul de sănătate pe Moldova, este vehement contestată de dr. Letiția Damoc, managerul unității.

După discuțiile cu reprezentanții Ministerului Sănătății, de luni, de la Iași, dr. Damoc spune că masterplanul va continua, dar că nu se știe încă, real și concret, în ce anume se va transforma spitalul. Câtă vreme nu există alt cadru legal și nu se ține cont de particularitățile zonei, de banii investiți în redeschiderea și dotarea spitalului, în atragerea medicilor și asistenților, dr. Damoc consideră că toate discuțiile pe masterplan au rolul de a destabiliza sistemul sanitar. Singurul element cât de cât concret, reieșit de la Iași, este intenția ministerului de a introduce pentru spitale un nou sistem de tarifare, care să acopere deficitul de finanțare: ”Masterplanul va merge înainte. A fost un exercițiu de democrație, pentru ca ministerul să arate că există comunicare, fiindcă masterplanul face parte din strategie. O să trimitem punctele de vedere și în scris. Dar se va merge foarte mult pe transformarea unor paturi de spital din acuți în cronici, acutul să fie tratat cât mai mult în ambulatoriul de specialitate și prin spitalizare de zi, ca să scape de cheltuielile hoteliere. Deci, totul se reduce la bani. M-a șocat faptul că, la Spitalul Orășenesc Bicaz – pe lângă celelalte inexactități crase, pe date neactualizate, deși din 2014 până acum ne-am dezvoltat, avem investiții, s-au făcut restructurări -, s-a tras linie!

Am fost considerați ineficienți, fiindcă, la momentul analizei din masterplan, noi eram închiși.

Totul este o ambiguitate, iar propunerea este să fim transformați într-o altă unitate medicală sau un centru medico-social. După ce s-a investit atât în aparatură, în resursa umană?! Medicii rezidenți nici nu mai vor să mai vină, fiindcă se consideră că sunt condiții de instabilitate și nu mai vin. Asta au reușit să facă! Să destabilizeze!

Voi trimite propunerea pentru spitalul Bicaz, pe care o vom supune aprobării consiliului local, fiindcă au tot spus că MS nu poate închide spitale, deoarece spitalele sunt în subordonarea autorităților locale. Probabil nu le vor închide, dar nu vor mai putea asigura finanțarea, fiindcă au spus că vor pune bazele unui sistem de tarifare pentru spitale, nu știm care este acesta. Dar să ne amintim că, din 2014, nu s-a mai modificat tariful pe caz rezolvat și cum se poate acoperi costul de la nivelul anului 2019?! Cum vor face tarifarea? Tot așa, ca până acum, pe criterii istorice, pe cât a fost bugetul împărțit la numărul de cazuri?!

Ni s-a cerut să trimitem propunerile până pe 4 martie. Orice pat luat este o atingere a interesului pacientului, fiindcă este suficientă populație care are nevoie de îngrijiri pe afecțiuni acute”.

Dr. Letiția Damoc mai spune că ar urma o nouă întâlnire a managerilor spitalelor din județ cu autoritățile locale și județene, pentru stabilirea unor principii, data nefiind stabilită, încă.

Un punct de vedere total opus privind masterplanul pe sănătate și sorții lui de izbândă a oferit Dan Vasile Constantin, consilierul președintelui CJ Neamț, în Mesagerul de Neamț (detalii aici). (C.I.)

 

Articolul precedentUn tânăr șofer s-a răsturnat cu mașina, din cauza vitezei
Articolul următorPatru cazuri de infecții cu stafilococ auriu în maternitățile din Neamţ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.