0:00

Patru dintre angajații maternităților din Neamț au fost depistați infectați cu stafilococul auriu, în urma controlului derulat de inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț. Câte un caz a fost confirmat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț și la Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț, iar două cazuri sunt de la Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman. Controlul a fost dispus de Ministerul Sănătății, după scandalul de la Maternitatea Giulești, din Capitală. Astăzi, 27 februarie, rezultatele controlului au fost anunțate în conferință de presă. Dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț, a precizat că s-a dispus ca bolnavii să fie trimiși acasă și să se trateze. Asta, deoarece celelalte probe luate din aerul, suprafețele, instrumentarul și lenjeriile din maternități dar și probele luate de pe mâinile personalului medico-sanitar au ieșit normale.

Patru cazuri de infecții cu stafilococ auriu în maternitățile din Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Au fost prelevate 37 de exudate nazo-faringiene de la personalul medico-sanitar. Probele au fost analizate de laboratorul DSP Neamț. Rezultatele probelor sunt conforme Ordinului M.S. nr. 961/2016 în proporție de 97%, neconforme fiind 4 exudate nazo-faringene, prin evidențierea unui caz cu MRSA și trei cazuri cu MSSA (n.r. – stafilococ auriu rezistent la meticilină), un caz la SJU Neamț, un caz la Spitalul Orășenesc “Sf. Dimitrie” Târgu Neamț și două cazuri la SMU Roman. În aceste cazuri s-au aplicat protocoalele de tratament de către medicul coordonator în Controlul și Prevenirea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale și de medicina muncii”, a precizat dr. Mirela Grădinaru.

Patru cazuri de infecții cu stafilococ auriu în maternitățile din Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiControlul din perioada 15 ianuarie-15 februarie s-a făcut în secțiile de obstetrică-ginecologie și neonatologie de la cele trei spitale. A mai fost constatată o problemă cu apa sterilă de la sala de naștere care alimentează instalația de oxigenoterapie de la maternitatea Spitalului Roman și s-a dispus verificarea acestei instalații. „Probele de apă prelevate de noi, în luna decembrie 2018, au fost conforme, motiv pentru care s-a dispus doar verificarea instalației de oxigenoterapie”, a mai declarat dr. Mirela Grădinaru.

Patru cazuri de infecții cu stafilococ auriu în maternitățile din Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProbleme cu neraportarea infecțiilor nosocomiale pe anul 2018 nu sunt, spune DSP, după discuțiile cu medicii neonatologi de la SJU Neamț: „Au fost raportate 7 infecții nosocomiale în cursul anului 2018, iar una de colonizare, neraportată, la secția Neonatologie. Este vorba de un caz aflat la limita definiției de infecție nosocomială, care a fost discutat pe loc cu medicii curanți din secție”, potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Neamț. Au mai raportat 5 infecții nosocomiale în neonatologie și una la obstetrică-ginecologie SMU Roman și o singură infecție nosocomială în neonatologia Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. (C.I.)

Articolul precedentManagerul Spitalului Bicaz:”Orice pat luat este o atingere a interesului pacientului!”
Articolul următorPește din Ucraina confiscat de polițiști
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.