0:00

Mai puține îmbolnăviri de varicelă față de anul trecut, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* numărul bolnavilor este cu 214 mai mic decât în 2013

În primele trei luni ale anului, în întreg județul s-au înregistrat 346 de cazuri de varicelă, infecție contagioasă cunoscută mai degrabă după termenul de „vărsat de vânt”. De remarcat este faptul că numărul infecțiilor cu varicelă din primul trimestru al acestui an este în scădere față de perioada similară a anului trecut, când au fost semnalate 560 de cazuri. Tot ca un bilanț pozitiv, în primele trei luni ale lui 2014 nu s-a înregistrat niciun caz de rubeolă și rujeolă, spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost semnalate 4 cazuri de rubeolă și 24 de rujeolă.

Potrivit evidenței trimestriale existentă la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț, cele mai multe cazuri de varicelă, 152, s-au înregistrat în Piatra Neamț, iar alte 55 în zonele limitrofe municipiului reședință de județ. În Roman au fost contabilizate câte 5 cazuri, atât pentru oraș, cât și pentru zonele limitrofe. Ceva mai multe infecții cu varicelă s-au manifestat la Târgu Neamț, respectiv 30 în oraș și 26 în zonele învecinate. În orașul Bicaz a fost doar un singur caz, în timp ce în zonele limitrofe acestuia s-au depistat 20 de asemenea infecții. Nici Roznovul nu a fost ocolit de „vărsatul de vânt”, fiind constatate 14 cazuri în oraș și alte 38 în zonele învecinate. Chiar dacă în școli și grădinițe copiii lipsesc pe capete din cauza faptului că s-au îmbolnăvit de vărsat de vânt, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț ne-a declarat că datele privind situația pentru luna aprilie vor fi centralizate și făcute publice abia după jumătatea lunii viitoare.

„Nu avem nicio cifră statistică în momentul de față, privind situația din județ la nivelul lunii în curs. Nu vă putem spune nimic până pe 20 mai, când se va face centralizarea”, precizează Nicoleta Bălțătescu.

Este cunoscut faptul că nu numai varicela, ci și toate celelalte „boli ale copilăriei”, se manifestă mult mai accentuat atunci când infecțiile sunt contractate de persoanele adulte. Dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog șef în cadrul DSP Neamț, ne-a explicat care sunt măsurile ce trebuiesc luate în momentul în care o persoană descoperă că s-a „virusat”, mai ales că acum este sezonul în care apar cele mai multe îmbolnăviri de varicelă.

„Este foarte important ca o persoană care s-a infectat să fie scoasă imediat din colectivitate, pentru a nu mai contamina și alte persoane, dat fiind faptul că varicela este extrem de contagioasă. Bolnavul trebuie să fie izolat, la domiciliu sau la spital, în funcție de starea clinică specifică fiecărei situații în parte. De asemenea, persoanele cu care bolnavul a intrat în contact, în colectivitate, trebuie să fie supravegheate clinic pentru 21 de zile, atât cât ține perioada de incubație a virusului”.

Chiar dacă pe piață există un vaccin împotriva varicelei, el nu face parte din lista programelor naționale de vaccinare din sănătatea publică, așa încât nu este obligatoriu. Cu toate acestea, cei care vor, totuși, să-și imunizeze copiii, pot procura acest vaccin din farmacii.

Potrivit specialiștilor, varicela este mai frecventă la copiii cu vârste între 2 și 14 ani, mai ales iarna și la începutul primăverii, iar primele simptome ale bolii sunt febra, oboseala și starea de rău, precum și lipsa poftei de mâncare. După una sau două zile de la apariția primelor semne de boală, se instalează și erupția (urticaria) pruriginoasă.

Alex SÎRBU

Articolul precedentEveniment la „G. T. Kirileanu”: întâlnire cu prozatorul româno-elveţian Cătălin Dorian Florescu
Articolul următorDupă Paște, nemţenii sunt executați silit