Madalina Chirila arunca la poarta

Noua vicecampioană la handbal feminin HCM Baia Mare a transferat-o pe Mădălina Chirilă, componentă a lotului naţional de tineret al României, după cum anunţă site-ul oficial al clubului. Chirilă a fost eleva profesoarei Eugenia Tăbuci, de la LPS Roman, unde a terminat junioratul în această vară și, totodată, componentă a lotului național de tineret. Mădălina Chirilă (18 ani, 178 cm) a semnat un contract pe 4 ani cu gruparea maramureşeană și va fi colegă cu Ada Nechita și Paula Ungureanu, care au fost transferate de la Oltchim, la echipa maramureșeană. Mădălina a evoluat cu dublă legitimare, la LPS Roman și la HCF Piatra Neamţ, fiind golgetera echipei din Divizia A. HCM Baia Mare va încheia sezonul pe locul secund şi va evolua în preliminariile Ligii Campionilor, odată cu anunțul echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea de a nu se înscrie în cea mai puternică competiție intercluburi.

Chirilă – model de modestie și seriozitate

Indiferent că spui Ioan Holban sau Eugenia Tăbuci, calificativul acestor doi mari descoperitori de talente în handbalul nemțean nu s-a inventat încă. Indiscutabil, sunt doi monștri sacri, care au dat României componente de bază pentru naționala ce a făcut furori la Campionatele Mondiale și Europene de-a lungul anilor. Mai nou, interul Mădălina Chrilă are șansa să se evidențieze în sezonul 2013-2014 la vicecampioana României, HCM Baia Mare, după ce Oltchim, sufocată de datorii, a anunțat că nu se va înscrie în Champions League. Mădălina Chirilă este originară dintr-un sat ieşean situat în apropierea Romanului, are determinare, are braț de aruncare de la distanță, are voință și perseverență, calități pe care orice handbalist dornic de afirmare, trebuie să le stăpânească. Este modelul de sportiv modest care respectă indicațiile tactice și se pliază pe cerințele antrenorilor. Așa s-a întâplat și la HCF Piatra Neamț, unde a avut evoluții bune și foarte bune sub bagheta antrenorului emerit Dan Valentin.

Eugenia Tăbuci a descoperit-o pe Mădălina

Profesoara Eugenia Tăbuci a descoperit-o pe Mădălina la un concurs, intitulat “Prietenii Pompierilor”. „Abia mă operasem şi nu aveam voie să stau în soare. Am ţinut însă mult să particip. Merg la orice fel de manifestare care implică mişcare. Oriunde poţi găsi copii cu potențial. Acolo am descoperit-o pe Mădălina. Nu se ferea de greu şi ghiontea inclusiv băieţii. Nu este un copil care să stea acolo unde îl aşezi. Dădea din coate să ajungă acolo unde trebuie să fie”, povestește profesoara Eugenia Tăbuci, cea care a stat pe bancă alături de profesorul Dan Valentin și în Divizia A feminină de handbal, pentru a o urmări și îndruma permanent pe Mădălina Chirilă. „Divizia A a contribuit foarte mult la creşterea ei valorică. Progresul a venit din faptul că a jucat titulară împotriva unor adversare mult mai experimentate. Iar dacă nu greşesc, a avut o medie de 9-10 goluri pe meci”, mai spune profesoara Eugenia Tăbuci.

Convocare la naționala de tineret

Saltul valoric l-a făcut, însă, la naționala de tineret a României, acolo unde a fost convocată în primăvara acestui an. Mădălina Chirilă s-a pregătit la Roman, pentru a juca cu tinerele tricolore în jocurile de calificare la Campionatul European. Concurența a fost mare, Mădălina Chrilă a reușit să rămână în lotul tinerelor handbaliste, însă nu a jucat în campania de la Craiova. Naţionala României “Under 19” s-a calificat la Campionatul European neînvinsă. Junioarele au câştigat grupa a patra. România a învins Slovenia în primul meci, cu 32-27, apoi a predat o lecție de handbal Angliei, scor: 49-7, iar în ultimul joc, a trecut cu 30-26 de Polonia.

Experiență și valoare

Pentru tânăra handbalistă nemţeană, a fost prima prezenţă într-o campanie oficială la naţionala de junioare. “Naţionala reprezintă cea mai bună rampă de lansare. Participarea ei la această campanie i-a adus un plus de experiență și valoare, chiar dacă nu a fost printre marcatoare”, este de părere profesoara Eugenia Tăbuci. “Simt că am progresat mult. M-am pregătit şi mă pregătesc bine pentru a nu înşela aşteptările domnilor profesori, ale colegelor, ale tuturor celor care ne susţin. Oriunde joc, eu sper să fiu cât mai aproape de locurile fruntașe. Orice meci este dificil, de aceea trebuie tratat cu maximă responsabilitate”, declara Mădălina Chirilă înainte de a se transfera la HCM Baia Mare. A terminat campionatul în lotul profesorului Dan Valentin și a bifat sub comanda acestuia câteva jocuri nerecomandate cardiacilor. A înscris în două meciuri jucate în Sala Polivalentă din Piatra Neamț goluri în ultimele secunde, din aruncări de la 9 metri, punctând decisiv pentru HCF Piatra Neamț și a contribuit din plin la un meritoriu loc 6 ocupat de handbalistele pietrene la finele campionatului trecut. Cu un minim de efort și susținere (care în continuare se lasă așteptat), fetele lui Dan Valentin puteau trăi visul promovării. Poate și de aceea, Dan Valentin și Eugenia Tăbuci nu s-au opus transferului Mădălinei Chrilă la HCM Baia Mare. După dispariția Oltchimului din competițiile internaționale de anvergură, grație Mădălinei Chirilă și unor antrenori precum Eugenia Tăbuci, sau Dan Valentin, noi, nemțenii, vom trăi altfel meciurile din Champions League și vom ține pumnii strânși pentru Mădălina Chirilă și HCM Baia Mare.

Madalina Chirila in faza de aparare

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedent„Achiziţii publice eficiente energetic – noi oportunităţi pentru firme”
Articolul următorConsiliul Județean: 1.000.000 euro fără mentenanță