Consiliul Județean: 1.000.000 euro fără mentenanță, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În anul 2009, președintele de atunci al Consiliului Județean anunța cu fast că civilizația și tehnologia au pătruns în instituție și că pentru doar un milion de euro a fost implementat  Sistemului Informatic Integrat pentru Eficientizarea Comunicării cu Cetăţenii şi a Fluxurilor de Activităţi din Administraţia Publică Locală. Iată ce consemna la vremea respectivă ”Monitorul de Neamț”: „Soluţia a fost implementată în scopul rezolvării în mod unitar a problemelor legate de managementul documentelor în cadrul instituţiei. Aplicaţia permite înregistrarea tuturor documentelor, monitorizarea circulaţiei acestora, stocarea şi regăsirea documentelor înregistrate. Orice document care se înregistrează în registratură poate fi trimis spre rezolvare, consultare şi aprobare persoanelor abilitate“, a declarat preşedintele Vasile Pruteanu. Aplicatia cuprinde pe lîngă registratură şi circulaţie şi alte module adiacente, precum urbanism, audienţe, hotărîri, dispoziţii, juridic, statistici şi rapoarte, registre speciale.

De ceva timp, faimosul sistem de un mililion de euro nu prea funcționează la parametri. Evident, am solicitat lămuriri din partea instituției și le-am obținut grație purtătorului de cuvânt Dan Ioan Ailincăi: ”Sistemul informatic prin care cetăţenii puteau afla tot felul de informaţii direct de pe site-ul Consiliului Judeţean Neamţ, după o bună perioadă de funcţionare, a clacat. Modul  de lucru al sistemului, integrat unui proiect mai amplu de management al informaţiilor, funcţiona până nu demult cât se poate de simplu: odată ce se dădea un număr de înregistrare electronic unei autorizaţii de construcţie de pildă, automat sistemul trimitea toate datele autorizaţiei direct pe site, unde puteau fi accesate de oricine. Datorită unor caracteristici particulare ale sistemului, caracteristici care nu-l fac accesibil decât de la un nivel superior, sistemul s-a autoblocat şi, din păcate, mentenanţa este, din punct de vedere al logisticii şi accesibilităţii prompte, imposibil de realizat în perioada imediat următoare. Specialiştii în IT din aparatul Consiliului Judeţean Neamţ lucrează acum la remedierea situaţiei, în sensul adăugirii pe site a unui format Excel care sa poată fi accesat şi care să fie actualizat măcar lunar”.

Întrebarea noastră, probabil nu foarte pertinentă este următoarea: firma care a implementat sistemul pe bani foarte buni nu poate da o mână de ajutor la mentenanță? Sau nu era trecut nimic de genul acesta în contract?

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentMădălina Chirilă, din Liga a II-a în Champions League
Articolul următorMarius Rogin s-a înscris în PNL. La București