0:00

Lupta pentru redeschiderea Spitalului Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sub titlul „Paradoxuri medicale din Valea Muntelui, județul Neamț”, Marian Enache, deputat de Neamț , adresează o întrebare ministrului sănătății Eugen Nicolăescu. Textul întrebării este interesant, pentru că face o analiză a unei probleme sociale de pe Valea Muntelui și arată și cine s-a/se luptă pentru redeschiderea Spitalului Bicaz.

”Stimate domnule Ministru,

Prin prezenta întrebare vă supun atenției situația deosebită apărută în Colegiul uninominal nr. 8, Valea Muntelui, județul Neamț, în urma închiderii Spitalului Bicaz.

În mai multe rânduri, am avut ocazia de a participa la discuții despre închiderea acestei unități spitalicești cu Președintele Consiliului Județean Neamț, cu Primarul orașului Bicaz și cu ceilalți 14 primari din Colegiu.

Până în momentul în care a fost închis, Spitalul Bicaz deservea peste 70.000 de locuitori ai orașului Bicaz și ai celor 14 comune din Valea Muntelui.

Permiteți-mi să precizez că Spitalul Bicaz nu a fost închis în baza prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare. Conform prevederilor art. 174 alin. (1) din Legea nr. 95/ 2006, „spitalele publice din rețeaua proprie a Ministerului Sănătății se înființează, și, respectiv, se desființează prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Sănătății”. Prin urmare, spitalul nu a fost oficial desființat, HCL 124/22.11.2011 fiind nulă de drept, fapt confirmat și de abrogarea ei prin HCL 105/ 29.11.2012.

70.000 de oameni privaţi de servicii medicale

Spitalul Bicaz nefiind desființat, structura acestuia aprobată conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 794/02.06.2010 este valabilă. Mai mult, cele 97 de paturi nu au fost repartizate altor unități sanitare cu paturi din județ, așa cum rezultă din adresa nr. 1844/26.02.2013 a DSP Neamţ.

Cu toate acestea, Spitalul Bicaz nu funcționează, peste 70.000 de cetățeni fiind privați de servicii medicale minim obligatorii, inclusiv de intervenții chirurgicale curente (fără o mare complexitate).

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț este de acord să încheie un contract pentru finanțarea activității, aspect stipulat și în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50/2012, dar acest lucru nu s-a realizat.

În repetate rânduri, Primăria Bicaz a transmis memorii către Ministerul Sănătății, dar situația nu a fost rezolvată. Domnul ministru Eugen Nicolăescu a susținut că „75% dintre spitale au fost închise fără discernământ, fără nicio logică, fără nicio legătură cu sănătatea, cu oamenii, ci din rațiuni politice” și tot domnia sa a declarat că va solicita județelor, pe o metodologie uniformă și unitară, să îi transmită o strategie a sănătății publice până în anul 2020, pentru a stabili ce spitale închise trebuie să fie redeschise.

Redeschiderea Spitalului Bicaz nu trebuie să aștepte finalizarea acestei inițiative lăudabile, ci trebuie redeschis imediat, astfel încât locuitorii din Colegiul uninominal nr. 8, Valea Muntelui, județul Neamț, să beneficieze, fără întârziere, de o asistență medicală corespunzătoare, știindu-se că majoritatea oamenilor din zonă nu au bani să se deplaseze în alte localități pentru a solicita o consultație medicală. În prezent, cetățenii din Valea Muntelui sunt nevoiți să meargă la investigații contra cost în spitale aflate la mari distanțe și să-și procure singuri medicamentele sau să renunțe definitiv la asistența medicală.”

Bani pentru renovare

Primăria Bicaz va aloca 60.000 de lei pentru renovarea clădirii vechi a spitalului. „Clădirea veche a spitalului trebuia renovată. Trebuie schimbată o parte din acoperiș, vor fi făcute reparații pentru ca furnizarea agentului termic să se facă în condiții normale și se vor face reparații la pereții din interiorul clădirii”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz. Locuitorii din Bicaz și de pe Valea Muntelui au primit la sfârșitul lunii trecute o veste bună din partea autorităților centrale, fiind achitate toate datoriile înregistrate în contabilitatea spitalului orășenesc. Banii, 465.000 de lei, au fost alocați din Fondul de rezervă al Guvernului. Ministerului Apărării Naționale a confirmat că au fost puse la dispoziția Spitalului Bicaz 40 de paturi care au fost alocate de la Bălțătești. Alte 25 de paturi vor fi primite de la  Bisericani iar diferența până la 90 vor fi puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, din paturile alocate fostelor spitale CFR. În perioada următoare se așteaptă emiterea unui ordin de ministru pentru a putea fi încheiat un contract de finanțare cu CAS Neamț. În mai puțin de o lună de zile, autoritățile locale din Bicaz precizează că se va deschide și un centru de permanență unde vor lucra 5 medici de familie.

Valentin BĂLĂNESCU

Marian TEODOROF

Articolul precedentSindicatul de la fostul Azochim va picheta Prefectura
Articolul următorMaidanezi cu bani în coadă

1 COMENTARIU

  1. Inca o dovada, ca deputatul Enache este singurul parlamentar al judetului Neamt, care-si merita locul in Parlamentul Romaniei. Si culmea, nu e nemtean la origini. In timp ce ai nostri nemteni din Parlament, taie frunze la caini si-si rotujjesc veniturile la firmele proprii, acest deputat Marian Enache, ramane consecvent in actiunile sale ce vin in sprijinul locuitorilor Colegiului 8 de pe Valea Muntelui.

Comentariile sunt închise.