0:00

Maidanezi cu bani în coadă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• “Prieten Credincios” a donat municipiului adăpostul asociației pentru câini • Primăria scutește, astfel, o cheltuială de 500.000 de lei • cam 4.000 de patrupede își împart la liber orașul Piatra Neamț • 235 de persoane au ajuns la spital mușcate de animale, ce-i drept nu numai de câini

Câinii vagabonzi rămân o problemă costisitoare la Piatra Neamț, chiar dacă, pe ici, pe colo, se întrevăd inițiative lăudabile din partea celor care pot să le facă. Zilele trecute, municipiul și-a sporit zestrea cu o donație, constând într-un adăpost pentru câini, ridicat de Asociația “Prieten Credincios”. Cei de aici au decis, pe la mijlocul lunii mai, să doneze municipiului Piatra Neamț, respectiv consiliului local, adăpostul de câini comunitari și împrejmuirea aferentă, din extravilanul orașului, pe str. Dimitrie Bolintineanu, la nr. 40, pentru a fi utilizat cu aceeași destinație.

Locul de odihnă al maidanezilor este ridicat pe 1.900 mp, teren primit în folosință gratuită prin hotărâre de consiliu local, și a început prin octombrie 2004. El funcționează cu 2 salariați, din care unul este pensionar. În oferta de donație transmisă autorităților locale, Asociația “Prieten Credincios” propune păstrarea unui salariat, pentru a se ocupa în continuare de activitățile curente. Adăpostul e predat la cheie, cu toate autorizațiile, avizele și actele în regulă. Municipalitatea a fost mai mult decât bucuroasă să accepte donația venită din partea ONG-ului, mai ales că obține o serie de avantaje din toată tranzacția.

În primul rând, scutește 500.000 de lei, bani pe care ar fi trebuit să-i pună la bătaie pentru construirea taman a unui adăpost pentru câinii comunitari.

Adăpostul edilitar în care sunt duși și cazați maidanezii din oraș în prezent este impropriu și oarecum în afara condițiilor minime cerute de legislația în vigoare. Pornind de la asta, la discuția bugetului orașului pe acest an, societatea Salubritas a contestat propunerea autorităților, solicitând alocarea a 500.000 de lei, pentru construirea unui adăpost nou. După cum era de așteptat, a obținut banii. Demersurile nu s-au dus mai departe întrucât a picat mană cerească donația cu pricina: un adăpost gata făcut. ”Bănuiesc că, în aceste condiții, nu mai este nevoie să se construiască alt adăpost. Sigur, mai sunt niște pași de făcut, trebuie intabulat terenul, trebuie înregistrat pe numele municipiului la cartea funciară, sunt demersuri care se vor realiza de acum înainte, urmând ca, la final, el să fie predat operatorului, adică nouă”, spune Tatiana Ciucanu, directorul Salubritas, firma municipală care, printre altele, răspunde de maidanezii din oraș.

Un alt beneficiu pentru primărie, dincolo de economia făcută la buget, este că toată cheltuiala cu schimbarea proprietarului (taxe notariale, etc.) vor fi suportate tot de “Prieten Credincios”. Apoi, adăpostul asociației se învecinează cu cel al municipalității, ceea ce oferă posibilitatea contopirii celor două stabilimente, pentru a se asigura minimum de spațiu cerut de lege pe cap de câine maidanez. În fine, colaborarea Primărie – “Prieten Credincios” se va extinde și după schimbarea titularului de padoc, întrucât președintele asociației, Antoneta Secară, și-a exprimat bunăvoința și disponibilitatea de a se ocupa în continuare de adopții, sterilizări, pus crotali și microcipuri patrupedelor, ”prin atragerea de parteneriate între Primărie și asociații de profil, prin intermediul Salubritas”.

Iar treabă este… Și maidanezi.

Un inventar nu există, nici la primărie, nici la DSV sau DSP. Estimările însă, la fel de oficiale, indică la vreo 4.000 de câini care-și dispută teritoriul Pietrei, aici intrând cei vagabonzi, cei aciuați pe la diverse societăți și cei care ”stau la casă”, dar nu-s legați și au acces liber în stradă.

De sterilizat… mai puțin: din 2009 până acum au intrat pe mâna veterinarului până-ntr-o mie.

– 1.314 persoane au fost consultate la Secția Boli Infecțioase a spitalului județean în anul 2012;

– 1.296 din ele au intrat în tratament antirabic;

– 5 focare de turbare au fost luate în evidența cabinetului antirabic;

– 235 de persoane au ajuns la Infecțioase în primul trimestru al lui 2013, fiind mușcate sau zgâriate de animale;

– 701 de fiole de vaccin antirabic și 87 fiole de ser antirabic au fost administrate de cabinetul de specialitate în primele trei luni ale acestui an.

* Notă: animalele incriminate nu sunt doar câini, ci și pisici, vulpi, șoareci, cai și porci.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentLupta pentru redeschiderea Spitalului Bicaz
Articolul următorUn mort amenință conturile Primăriei Gârcina