reclama autocenter

garcina primaria

Primăria Gârcina se află în imposibilitatea de a folosi banii din bugetul local. Asta pentru că toate conturile primăriei ar putea fi blocate, totul din cauza unui cetățean din comună, pe numele său Ilie Batâr, care a fost cercetat penal pentru înșelăciune și bancrută frauduloasă, într-un proces deschis în 2009. Omul, în vârstă de 63 de ani, a derulat afaceri prin intermediul unei firme aflate în insolvență și, în luna ianuarie, în plin proces de urmărire penală, și-a dat obștescul sfârșit. Magistrații Tribunalului Neamț au obligat lichidatorul judiciar, care se ocupă de firma defunctului, să achite părții vătămate, societatea Ava Sting din Săvinești, suma de 287,6 milioane de lei vechi, bani în care intră și penalitățile aferente.

Datoria a fost „moștenită” de Primăria Gârcina, care ar fi nevoită să achite către Ava Sting întreaga sumă. „Noi am depus, pe data de 30 mai, o contestație la executarea sentinței. Dosarul a fost înregistrat cu numărul 2803/103/2013. Vrem să se găsească o soluție la această problemă, pentru că nu ni se pare corect să avem banii în cont, dar să nu ne putem folosi de ei”, a declarat secretarul Ștefan Căpitanu, care a adăugat: „Banii nu-i putem folosi, dar de plătit dobânzi tot plătim”.

aurora balan

„Cum Doamne iartă-mă?”

Aurora Bălan, primarul comunei Gârcina, spune că nu înțelege prin ce împrejurare a ajuns primăria să fie amenințată cu blocarea conturilor. „Cum Doamne iartă-mă să ajungem noi să fim chemați în instanță pentru a plăti datoriile lui Batâr? Omul are copii, care, din câte știu, n-au renunțat la moștenire. Firesc era ca executorul să se adreseze familiei și să pună sechestru pe bunurile mortului, adică pe casă și pe teren. Cum s-a ajuns să ni se impute nouă acești bani? Lichidatorul mi-a spus că nu are altă soluție, decât să ceară blocarea conturilor primăriei. Chiar nu înțeleg de ce! O să mă lămuresc joi (6 iunie, n.r.), când sunt chemată în instanță”.

Nu s-au prezentat la procese

De partea cealaltă a baricadei, administratorul societății Ava Sting, firma păgubită, spune că s-a săturat să aștepte să își recupereze banii. Mai mult decât atât, Valentin Ciobanu afirmă că primarul comunei Gârcina nu cunoaște întreaga situație. „Toată situația asta datează din 2009. De patru ani mă chinui să îmi recuperez banii pentru serviciile pe care l-am prestat. Dosarul în cauză este unul extrem de stufos și complex. Se pare că doamna primar nu cunoaște problema pe de-a-ntregul. De fapt, urmașii lui Batâr au renunțat la moștenire, cu tot cu plusurile și minusurile ei. De asta întreaga avuție a defunctului a ajuns în administrarea primăriei și de asta executorul obligă primăria să plătească datoria lui Batâr către societatea noastră. Din informațiile pe care le am, doamna primar a fost citată de mai multe ori în instanță, de-a lungul procesului, dar nu s-a prezentat niciodată. E drept că nici eu nu am fost acolo personal, ci am fost reprezentat de avocați. Dacă doamna primar s-ar fi prezentat măcar la unul din termenele de judecată, cu siguranță că ar fi știut cum stau lucrurile și de ce s-a ajuns în această situație. N-aș putea să bag mâna în foc că doamna primar nu s-a prezentat niciodată în fața instanței, însă mai mult ca sigur așa este”, conchide Valentin Ciobanu.

Dincolo de orice alte argumente, un lucru este cert. Descâlcirea ițelor a rămas în mâinile instanței, care va trebui să decidă peste două zile, la ultimul termen din acest proces, cine este bun de plată și dacă gârcinenii vor rămâne cu banii blocați, până la soluționarea situației.

Alex SÎRBU

Articolul precedentMaidanezi cu bani în coadă
Articolul următorChiriașii rău-platnici au fost evacuați