Holurile DNA Bucureşti, un loc familiar pentru mulţi politicieni
Holurile DNA Bucureşti, un loc familiar pentru mulţi politicieni

Cel puţin 22 de politicieni din Regiunea de Nord-Est au fost şi sunt, în continuare, în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit unei liste a grupului „Iniţiativa România”, consultată de HotNews. Platforma civică adresează, de altfel, o scrisoare liderilor tuturor partidelor politice parlamentare, prin care solicită excluderea din partide şi demisia din funcţiile publice, acolo unde mai este cazul, pentru 128 de oameni politici din întreaga ţară implicaţi în dosare de corupţie.

În Regiunea de Nord-Est, “partea leului” este la judeţul Iaşi, care se mândreşte cu 11 cazuri de politicieni implicaţi în dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie: Constantin Adăscăliţei, Cristian Adomniţei, Ionel Agrigoroaiei, Tudor Chiuariu, Florin Constantinescu, Grigore Crăciunescu, Sorin Constantin Lazăr, Gheorghe Nichita, Neculai Răţoi, Anghel Stanciu şi Varujan Vosganian.

Bacăul (Iulian Iancu, Lucian Şova şi Valerian Vreme) şi Neamţul (Gheorghe Ştefan, Elena Udrea şi Dorinel Ursărescu) împart poziţia secundă a clasamentului cu câte trei politicieni, care au avut sau au încă „necazuri” cu procurorii DNA, chiar dacă 3 dintre ei sunt importaţi de la Bucureşti.

Botoşaniul (Verginel Gireadă şi Florin Ţurcanu)şi Vasluiul (Dan Bordeianu şi Vasile Mihalachi)au câte doi politicieni consideraţi corupţi, iar Suceava (Cătălin Ioan Nechifor) încheie topul cu un singur politician anchetat de DNA.

Pe partide, locul fruntaş îl ocupă, cum altfel, PSD (Moldova a fost mulţi ani fief PSD), cu 11 reprezentanţi, dar PNL (cu 5 reprezentanţi) pare a încerca să recupereze distanţa. De asemenea, UNPR şi ALDE au câte doi reprezentanţi, iar PDL-MP unul singur. Între corupţi, Iniţiativa România a trecut şi un independent.

Pe judeţe, partidele sunt împărţite relativ în mod egal, dar sunt şi regiuni preponderent albastre (Botoşani) sau roşii (Vaslui şi Suceava). Neamţul se remarcă prin lipsa celor cercetaţi pentru corupţie din PSD sau PNL, deşi se ştie că Ursărescu şi Ştefan au fost la un anumit moment colegi în PNL.

Nume de politicieni reprezentativi lipsesc de pe lista Iniţiativei România, dar aceştia au demisionat deja sau au fost excluşi din funcţiile publice sau din partidele în care erau membri. Poate nu e rău să-i amintim pe Viorel Hrebenciuc, Relu Fenechiu sau Romeo Stavarache.

Scrisoarea Iniţiativei România şi lista completă, pot fi consultate AICI. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedent17 francezi monitorizaţi de poliţişti în Neamț
Articolul următorÎn atenția CJ Neamţ și a CL Piatra Neamț: La Suceava se poate…
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.