Prefectura Neamț a răspuns întrebărilor noastre legate de alimentarea cu apă potabilă a municipiului Piatra Neamț, doar că răspunsul nu este îmbucurător, aflând că nu numai Lacul Bâtca este infestat, ci și cele de la Vaduri și Pângărați, lucru pe care îl aflăm din finalul comunicatului de presă: „Cauza apariției bacteriei în apa lacurilor Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați va face obiectul unui studiu ce se va realiza prin grija Apelor Române, conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”.
Apa de la robinete este potabilă
După cum informează Instituția Prefectului județului Neamț, analizele zilnice din apa lacurilor Pângărați și Vaduri au evidențiat prezența bacteriei Clostridium perfringens. „Investigațiile sunt extinse și în amonte, urmând să intrăm în posesia rezultatelor în momentul în care acestea vor fi gata. Analizele zilnice ale apei potabile, luate în punctele de măsurare de pe tot teritoriul municipiului Piatra Neamț, realizate atât de către DSP, cât și de către laboratorul Apa Serv, au evidențiat că apa este potabilă, fără riscuri pentru cetățeni, bacteria clostridium perfringens nefiind prezentă (valoarea determinării 0.00 conform SREN ISO 26461-2/2002 – calitatea apei)”, se arată în comunicatul emis de Prefectura Neamț, ca urmare a întrebărilor adresate de noi în această dimineață.
Numărul avariilor la rețelele de apă ar putea crește
Alimentarea orașului cu apă potabilă se face, în continuare, tot de la sursa Vaduri și, după cum informează Prefectura, nu sunt probleme privind asigurarea debitelor de apă potabilă la populație, în schimb, după cum ne spunea directorul Apa Serv la începutul săptămânii, ne putem aștepta la un număr crescut de avarii din cauza presiunii prea mari.
În prezent, stația de tratare apă potabilă Bâtca Doamnei este funcțională tehnologic și, cel puțin oficial, Hidroelectrica acționează în continuare pentru de curățarea luciului de apă al acumulărilor din administrarea sa.
În loc de concluzie
Comunicatul emis pe 10 februarie de Prefectura Neamț are o „notă” de care trebuie să ținem cont: „Conform studiilor de specialitate, bacteria clostridium perfringens este prezentă în toate mediile (apă, sol, tractul digestiv al animalelor etc.) și, ca atare, cea mai bună măsură pentru a reduce impactul acesteia asupra surselor de apă, este aceea ca fiecare comunitate și fiecare cetățean în parte să respecte normele de depozitare a gunoiului, de eliminare în sistem controlat a apelor menajere și a cadavrelor de animale”.
Cauza apariției bacteriei în apa lacurilor Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați va face obiectul unui studiu ce se va realiza prin grija Apelor Române, conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Andreea AMARIEI
Oricum n-am incredere, m-am imprumutat si am instalat un sistem de filtrare cu osmoza inversa..
Pai cum!! ca acum 2 zile preacinstitul prefect de Neamt a spus ca nu este adevarat ca apa este buna de baut!!!Angheluta esti depasit de situatie, este prea mare caciula !!!