0:00

În cadrul stagiunii artistice 2013-2014, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, prezintă miercuri, 2 aprilie 2014, ora 18.30, la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, Recitalul cameral extraordinar, Seară de lieduri și transcripții pentru pian solo, susținut de soprana Silvia Sorina Munteanu şi pianista Silvia Sbârciu. În program vor fi interpretate lucrări din creaţia compozitorilor: Richard Strauss, Max Reger, Franz Liszt, Richard Wagner. Intrarea este liberă! Manifestarea va fi reluată joi, 3 aprilie 2014, ora 17.30, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești.

Silvia Sorina Munteanu, recompensată în anul 2010 cu distincția „Cea mai bună solistă de operă din țară”, soprana Silvia Sorina Munteanu, prim solista Operei Naționale din București, este o prezență activă și mult aclamată pe scenele lirice naționale și internaționale. Absolventă a Facultății de Muzică din Timișoara, a masteratului în stilistică interpretativă la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” și, din 2011, doctor în stilistică interpretativă, soprana colaborează cu maeștri și soliști ai celor mai importante scene ale lumii. Pe lângă constantele colaborări cu instituțiile de spectacol din țară, Silvia Sorina Munteanu este invitată în festivaluri importante, în spectacole de operă, concerte și recitaluri în Germania (Frankfurt, Essen, Coburg), SUA, Belgia, Olanda, Elveția, Franța, Italia, Cehia (Praga), Bulgaria (Sofia), Slovacia (Bratislava), Ungaria (Budapesta), Macedonia (Skopje), Portugalia, Spania sau chiar Thailanda. Diversitatea repertoriului abordat, cuprinzând atât roluri de operă, cât şi lucrări vocal-simfonice și peste 250 de compoziții camerale, o situează între cele mai versatile și mai titrate soprane din România.

Silvia Sbârciu și-a început formarea muzicală în orașul natal Cluj-Napoca (mai întâi la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, iar apoi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”), desăvârșind-o la binecunoscuta instituție de învățământ superior muzical „Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst” din Mannheim (Germania). Fecundele stagii profesionale în compania unor mari maeștri ai artei pianistice mondiale și a unor pedagogi importanți au contribuit decisiv la formarea profilului artistic al pianistei. Evoluția sa a fost puternic influențată și de participarea la International Keyboard Institute and Festival – New York, unde a lucrat cu pianiști şi dirijori celebri. Pe lângă bogata activitate solistică desfășurată alături de orchestrele filarmonicilor din ţară, sub bagheta dirijorală a lui Mihail Agafița, Ilarion Ionescu Galați, Paul Mann, Aurelio Canonici etc. cât și în recitaluri solo și concerte susținute în România, Germania, Franța, Suedia, SUA etc., Silvia Sbârciu s-a impus și ca un partener cameral avizat, aplecându-se cu un pasionat interes asupra relației text literar/text muzical din duo-ul voce-pian. (N.S.)

Articolul precedentInterviu cu plasticiana Violeta Dinu, la aniversare
Articolul următorGeorge Lazăr a revenit la PNL pe funcţie