0:00

Azi, de la ora 16,  va avea loc vernisajul unui expoziţii de pictură Constantin Filimon, din colecţia dr. Victor Kirileanu, la Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu”. Evenimentul plastic va fi completat cu vizionarea unui film despre autor realizat de Ioan Clopoţel. Figură pitorească şi boemă a breslei de artişti plastici din Neamţ, artistul are o bogată istorie şi un palmares artistic foarte bogat. Numai dacă s-ar aduna la un loc tablourile sale risipite de-a lungul vieţii pe la prieteni, cunoscuţi, colecţionari sau colegi de pahar, am putea afla ce a lăsat în urmă acest pictor. Născut la 25 mai 1936 în Piatra Neamţ, Constantin Filimon a absolvit, în 1967, Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” Bucureşti, Secţia pedagogie, printre profesori avîndu-i pe Ilie Pavel, Traian Brădean, Al. Ciucurencu. A urmat cursurile de pictură bisericească ale Patriarhiei Române. Expune încă din anul 1967. A participat la cele mai multe dintre manifestările filialei locale ale UAP, al carui membru este.

La Biblioteca judeţeană “G.T. Kirileanu” / Expoziţie de pictură Constantin Filimon, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cuvinte elogioase au scris despre el mulţi critici de artă. Jacques Zambaccian, nepotul vestitului colectionar care dă numele muzeului din Capitala îi scria în anul 1978. „Sunt incredinţat că activitatea dvs. de creator de frumos va avea ecou, în primul rînd, în sfera cercetătorilor artei. Mi-ar face multă plăcere să aflu că veţi organiza o expozitie personală în Piatra Neamţ. Ar fi o cinste pentru acest oraş”, după ce pictorul a revenit la Piatra Neamţ.

La Biblioteca judeţeană “G.T. Kirileanu” / Expoziţie de pictură Constantin Filimon, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Artistul a realizat pictură monumentală şi restaurări în tehnicile frescă, tempera şi ulei în Zăpodeni (Iaşi), Muncel (Alba), Drăgeşti (Bihor), Verşeşti (Neamţ), Tigveni şi Bârseşti (Argeş). Între anii 1982-1997 a avut participări internaţionale în SUA, Canada, Venezuela, Mexic, Ungaria, India, Franţa etc. În pictură, lucrările sale – uneori pe spaţii ample – abordează tematici abstracte sau viziuni silvestre, distorsionate, în gesturi impetuoase, uneori de o stranie violenţă. Artistul s-a stins din viaţă anul trecut, în ziua de 9 august 2013, într-un sanatoriu din Roman. (N.S.)

Articolul precedentTrei amicale pentru România
Articolul următorLa Cenaclul de joi, Emil Ariton