Sistemul propus pentru sezonul 2018-2019 al Ligii a IV-a a stârnit nemulţumiri printre oamenii de fotbal din judeţ. Posibilitatea ca doar 6 formaţii (Bradu Borca, Energia Pângăraţi, Moldova Cordun, Speranţa Răuceşti, Ozana Târgu Neamţ şi Victoria Horia) să se confrunte în două tururi şi două retururi, plus un play-off, de asemenea tur-retur, nu este pe placul majorităţii competitoarelor.
„Un campionat jucat între 6 echipe se poate aborda cu măcar 50% profesionalism. Din punctul meu de vedere, cu jucători deja suspendaţi, cu președintele suspendat, cu alte absenţe ce pot apărea pe parcursul competiţiei, nu înseamnă decât pierderea cu siguranță a unor puncte importante. Ar fi un fel de play-off repetat timp de un an de zile, fără jocuri în care să îţi poţi permite să respiri. În play-off-ul trecut nu au contat decât jocurile Bradului și Ceahlăului, care au fost pregătite pentru aşa ceva, Horia și Bicaz clacând după primele două jocuri și terminând campionatul fără nici o miză, iar acest lucru mă face să cred că la fel se va întâmpla și acum, cu Răuceşti și Bradu aruncându-se cu toate resursele de la început și cu celelalte echipe evoluând doar pentru satisfacţia de a încurca planurile celor două. Dacă se crede că această abordare ar aduce spuma pe tot parcursul campionatului, eu sunt de părere că se vor alege doar nisipul și desertul. Nu trebuie ca echipele de fotbal din județ să acopere neputința conducerii AJF. Baremul arbitrilor, bugetul AJF, organizarea extrem de slabă a campionatului, toate se încearcă a se acoperi cu aceasta decizie. Pe plan sportiv nu sunt de acord cu această hotărâre pentru că nu știu cum voi putea motiva duminică de duminică băieții pentru a câștiga fiecare meci în parte având în vedere că la acest nivel se plătește doar performanţa și, depinzând de mulţi factori (servici, probleme personale, accidentări, suspendări), va ieşi doar o luptă cu arme și fără arme, cu frustrări și abandonuri, iar AJF va iesi iarăși câștigătoare, indiferent de deznodământ! Este, în primul rând, o clară indiferenţă faţă de jucători care sunt puși cu bună știință să dea totul pentru acest campionat și echipele să facă eforturi maxime de nivel mult mai ridicat decât înseamnă acest fotbal județean de plăcere! Se cere prea mult și se oferă prea putin! Suntem puși să plătim neputinta altora!„, a declarat Florin Pintilii, antrenorul formaţiei Bradu Borca. Tehnicianul a precizat că opiniile sunt strict personale, întrucât nu a discutat subiectul cu preşedintele Ciprian Jigane sau cu primarul Ovidiu Geo-Niţă.
„Sunt foarte puţine echipe. Ajungi să joci de 4 sau de 6 ori, dacă intri în play-off, cu acelaşi adversar. Ne vom plictisi unii de alţii! Sincer, noi am prefera Liga a V-a. Sunt 10-12 echipe în fiecare serie, se vor juca şi semifinale şi finale. Alta va fi satisfacţia! La Horia jucăm pe un milion la victorie. Într-o lună, vin şi mă bat Borca şi Răuceşti şi poate scot, cu chiu cu vai, un egal cu Moldova Cordun. În condiţiile acestea, cum îmi pot motiva băieţii, dacă ei nu câştigă nici milionul respectiv? Noi nu ne-am întărit echipa, deci singurul obiectiv este să jucăm cât mai bine. Dar sunt doar 6 echipe şi toate bune! În plus, ce facem dacă vreuna dintre formaţii se retrage?”, a declarat Bogdan Găucan, antrenor-jucător la Victoria Horia.
„Nu e normal, sunt foarte puţine echipe. Măcar 8 dacă erau, jucam 14 meciuri, se putea face şi play-off şi întruneam şi numărul necesar de partide. Aşa este riscant. Dacă se desfiinţează sau se retrage vreuna dintre echipe? M-am tot gândit la o soluţie, dar, sincer, nu văd nici una. Poate ar fi mai bine ca AJF-ul să adune pe toată lumea la o discuţie”, a precizat Daniel Zavate, antrenor-jucător la Speranţa Răuceşti.
„Momentan fotbalul nemţean este într-un moment critic, însă nu cred că este minimul absolut la care se poate ajunge. Noi ne-am dorit să jucam în Liga a IV-a, deoarece ştim nivelul şi terenurile din Liga a V-a şi am zis să încercăm şi altceva. Când simţi că poţi mai mult e normal să faci pasul în faţă şi să-ţi asumi acest pas, cu bune şi cu rele. E clar că o parte din vină o are şi AJF-ul pentru situaţia actuală, uitându-mă nu mai departe de sezonul trecut când Ceahlăul a fost avantajată pe faţă să ajungă la un baraj inexistent, însă nu-mi dau seama cum poţi forţa o echipă să se înscrie în campionat sau cum poţi obliga nişte autorităţi locale total ignorante să înţeleagă importanţa sportului. La fel nu înţeleg de ce Borca spune că vrea să promoveze în Liga a III-a, dar ezită să înscrie echipa în singura ligă ce le-ar oferi şansa să ajungă la acel baraj. Nu înţeleg de ce echipe ca Răuceşti, Borca sau Târgu Neamţ aduc jucători de la Iaşi, mercenari, în loc să promoveze jucători din judeţul Neamţ. Cred că situaţia actuală a fotbalului nemţean e oglinda fidelă a modului de gestionare individual al fiecărei echipe din judeţ, pornind de la Ceahlăul şi până la ultima echipă din Liga a V-a. Şi cred că fiecare trebuie să-şi asume partea de vină şi să înţeleagă că e uşor să critici şi mai greu să construieşti ceva„, a menţionat Bogdan Radu, antrenor-jucător la Energia Pângăraţi.
„Nu mi se pare normal să se dispute doar în 6 competitoare. Ce facem dacă se retrage una dintre ele? S-a mai întâmplat! În plus, din câte ştiu, dacă sunt doar 5 echipe, nu se poate organiza play-off. Consider că se putea găsi o cale de mijloc în privinţa baremelor arbitrilor. Am putea să ne punem ambiţia şi să ne înscriem în Liga a V-a, dar avem înţelegeri cu nişte jucători mai buni şi nu putem merge cu ei în respectiva competiţie”, a spus Victor Andrei Isache, preşedintele formaţiei Ozana Târgu Neamţ.
AJF Neamţ a stabilit ca termenul limită de înscriere în ambele ligi să fie 31 august. Campionatul va începe pe 9 septembrie, la tradiţionala oră 11:00. (M. CONSTANTINESCU)