Membrii Comisiei Naționale de Arheologie s-au întâlnit, în acest week-end, cu arheologi din mai multe județe ale Moldovei, directori de muzee, directori ai direcţiilor pentru cultură, dar şi arheologi din cadrul acestor instituţii, profesori universitari şi studenţi practicanţi. Conferinţa a avut loc la Iaşi, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi a avut câteva subiecte importante de dezbatere: problema subfinanţării activităților de cercetare arheologică, cu efect asupra scăderii percepției asupra importanței domeniului la nivel social; necesitatea modificării legislaţiei privind protejarea patrimoniului arheologic; necesitatea constituirii unui Colegiu al Arheologilor la nivel naţional, cu atribuții similare Ordinului Arhitecților din România.
„Judeţul Neamţ a fost exemplul negativ în privinţa situaţiei siturilor arheologice protejate, care sunt delimitate incorect, ca să nu mai spun că sunt multe nedescoperite”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcţiei pentru Cultură Neamţ. „Trebuie corectate datele cuprinse în Repertoriul Arheologic Naţional şi în Lista Monumentelor Istorice, astfel încât să le cunoască toată lumea şi, mai ales, căutătorii de comori cărora le este interzis să pătrundă în aceste perimetre. De asemenea, sunt necesare deplasări pe teren pentru identificarea unor noi situri arheologice, delimitarea acestora şi înscrierea în RAN. În egală măsură trebuie reactualizate sau, după caz, create Repertoriile Arheologice Judeţene, pentru că aceste reprezintă instrumente de lucru esenţiale pentru toate instituțiile de profil”.
În cadrul conferinţei s-a mai discutat despre colaborarea strânsă care ar trebui să existe între direcţiile pentru cultură, instituțiile de cercetare, arheologi şi universitate, pentru ca tot mecanismul protejării patrimoniului arheologic să funcţioneze. Partea la care atât directoarea DJC Neamţ, cât şi ofiţerul de patrimoniu din cadrul IPJ Neamţ au avut cele mai multe lucruri de spus, dar şi rezultate de prezentat, a fost cea referitoare la dificultăţile întâmpinate în domeniul protejării patrimoniului arheologic. (C.M.)