pietricica turism

ACTUALIZARE 2: Directorului Teatrului Tineretului Piatra Neamţ, Liviu Timuş, nu va contesta evaluarea făcută de autorităţile judeţene. Din comisie au făcut parte: Laurențiu Dulamă –  vicepreședinte CJ Neamț, Eliza Noemi Judeu – director Teatrul Municipal “Bacovia” Bacău şi Ionescu  Ambrozie Pavel – directorul Filarmonicii “Mihail Jora” Bacău. “Prima reacţie a fost să contest rezultatul evaluării. Dar, după o analiză, mi-am dat seama că în eventualitatea unui câştig de cauză există riscul declanşării unui val de ostilitate administrativă şi politică împotriva instituţiei, în continuarea subfinanţării impuse în acest an. Dacă se hotărăşte că nu trebuie să mai fiu la conducerea acestui teatru, voi respecta decizia şi o să-mi văd de drum. Nu sunt legat de scaun. Eu sunt cu inima împăcată, pentru că las un teatru pe plus în ceea ce priveşte numărul de spectatori, de evenimente, venituri proprii, care şi ele s-au mărit considerabil”, a declarat Liviu Timuş, încă director al TT. (G.B.)

*************

ACTUALIZARE 1: Directorul Complexului Muzeal Judeţean (CMJ) Neamţ, Iulian Ghercă, a contestat evaluarea activităţii sale. Din comisie au făcut parte: vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Laurenţiu Dulamă – având calitatea de preşedinte al comisiei, prof. Elena Preda – inspector Şcolar la ISJ Neamţ şi Gabriela Gurău – director Complexul Muzeal “Ion Borcea” Bacău.

“Nu comentez foarte multe. Mă voi raporta instituţional. Azi dimineaţă (02.05.2017) am depus contestaţie. Vom vedea”, a precizat Iulian Gherca, directorul CMJ Neamţ. (G.B.)

*************

ŞTIRE INIŢIALĂ: Rocsana Josanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Neamţ, susţine că rezultatul evaluărilor directorilor instituţiilor de cultură este viciat, întrucât din comisii nu au făcut parte doar specialişti. Fiecare comisie a fost formată din 3 membri – un reprezentant al Consiliului Judeţean Neamț, un specialist în domeniu şi un inspector şcolar -, care au evaluat activitatea managerilor Teatrului Tineretului, Complexului Muzeal Judeţean Neamţ şi Bibliotecii Judeţene “GT Kirileanu”.

În calitate de reprezentant al Ministrului Culturii și Identității Naționale în teritoriu, îmi exprim dezacordul cu privire la unele aspecte legate de procedura de organizare a evaluării activității managerilor instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean Neamț. Consider că, în toate cele trei cazuri, nu au fost respectate dispozițiile art. 16, alin. 2, coroborat cu art. 38, alin. 2 din OUG nr. 189/2008 actualizată privind managementul instituțiilor publice de cultură și ale art. 5, alin. 2 și 3 din Anexa 2 la Ordinul Ministrului Culturii nr. 2799/2015, care stabilesc următoarele: comisia de evaluare (…) este compusă din reprezentanți ai autorității, în proporție de o treime, și din specialiști în domeniul de activitate al instituției, în proporție de două treimi. Nu mi se pare corectă prezenţa unui inspector şcolar în această comisie. Trebuia un specialist în domeniu. Evaluarea celor trei manageri a fost viciată“, susține Rocsana Josanu.

În același timp, directorul Direcţiei pentru Cultură Neamţ recomandă conducerii CJ Neamț reluarea procedurii.

Cei 3 manageri evaluați, precum și Carmen Elena Nastasă, directorului Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț, care n-a fost evaluată încă, dar urmează, în aceste zile, au posibilitatea contestației. Niciunul nu și-a anunțat deocamdată intențiile. Singurul care s-a pronunțat, dar evaziv, a fost Adrian Alui Gheorghe, directorul bibliotecii județene, care a spus că nu comentează “acum această evaluare“. “Încă suntem în nişte proceduri. Trebuie să mă consult“, a spus dl. Alui Gheorghe. (Gianina BUFTEA)