bicaz spital

* au fost îndeplinite toate condițiile pentru deschiderea unităţii

Bicăjenii vor beneficia de serviciile unui Centru de Permanență, începând de joi, 5 decembrie, moment în care se va inaugura deschiderea unității medicale. Primarul a vrut să dea spre folosință acest centru mai devreme, dar din cauza autorizațiilor necesare pentru reabilitare și modernizarea spațiului, dar și din cauza numărului insuficient de medici, data a fost amânată.

„Acum sunt toate condițiile îndeplinite pentru deschiderea Centrului de Permanență. Există și spațiul, spunem noi, dotat cu tot ce are nevoie astfel încât pacienții care ajung aici să fie tratați așa cum trebuie. Nici numărul medicilor nu mai reprezintă o problemă, astfel încât de la sfârșitul acestei săptămâni vor ajunge aici primii pacienți”, a precizat Nicolae Sălăgean, edilul orașului Bicaz.

Bicăjenii, dar și locuitorii din zonă nu vor mai fi nevoiți să meargă la Piatra Neamț pentru o procedură simplă de tratament. În județ, funcționează 10 centre de permanentă, 3 la Piatra Neamt, 3 la Roman, unul la Roznov și 3 în mediul rural (Tămășeni, Moldoveni și Oniceni).

Centrul de permanență asigură în fiecare zi, de la ora 20 la ora 8, a doua zi dimineata (pe parcursul întregii nopți) și în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, întreaga zi, consultații gratuite de urgență pentru pacienţii asigurați sau neasigurați care se află în una din următoarele situații: dureri abdominale sau de spate, amețeli, probleme psiho-sociale, arsuri termice/electrice, a căzut de la o înălțime mai mică de 3 metri, implicat într-un accident/incident fără simptome, accidente de scufundare, mușcături de animale, înțepături de insecte, leziuni ale capului, feței și ale gâtului, hipo/hipertermie, alergii, leziuni chimice, accident rutier, sângerare, diabet zaharat, gripă sau răceală cu temperatură, tuse, roșu în gât, accident vascular cerebral, cefalee, convulsii, psihiatrie/suicid, dificultăți de respirație, stare de ebrietate/intoxicatie etc. Consultațiile și tratamentele sunt asigurate în mod gratuit de echipe formate din medici de familie și asistenți  medicali care sunt prezenți la Centrul de Permanență. Orice persoana poate apela la un astfel de serviciu indiferent la ce medic de familie este înscris. Pe cât de necesar, pe atât de aglomerat se anunță acest serviciu, în special, din cauza numărului mare de persoane neasigurate.

Marian TEODOROF