0:00

Jandarmeria rurală, la Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Jandarmeria Rurală a fost organizată pe teritoriul ţării în conformitate cu prevederile Legii din 1893, publicată în Monitorul Oficial nr. 123, 1 (13) septembrie 1893, pp. 3361-3375 şi ale regulamentului de aplicare a acesteia. Practic, era un corp organizat milităreşte instituit pentru a veghea în comunele rurale la siguranţa de stat, la menţinerea ordinei publice şi la executarea legilor şi regulamentelor. A făcut parte dintotdeauna din Ministerul de Interne – ca şi astăzi – din punct de vedere al serviciului, iar din punct de vedere al disciplinei şi al poziţiei elementelor constitutive, de Ministerul de Război. S-a reorganizat în martie 1929, prin Legea Organizării Jandarmeriei Rurale, publicată în Monitorul Oficial, nr. 69, 24 martie 1929, p. 2378-2380 şi conform nr. 109, 23 mai 1929, pp. 3857-3995 (deşi, mai suferise modificări şi în 1908), cuprinzând formaţiunile teritoriale: posturile, secţiile, legiunile, inspectoratele şi un inspectorat general.

Se deosebea de Jandarmeria Armatei care era o organizaţie a armatei aparţinând Ministerului de Război, având batalioane de jandarmi ataşate pe lângă fiecare corp de armată, destinate să formeze unităţile de jandarmi necesare armatei de operaţiuni în timp de război. Primul Corp, regiment de jandarmi, a fost înfiinţat în 1852, în Moldova, prin transformarea şi organizarea pichetelor pe şleauri şi a poteraşilor din oastea nepermanentă a slujitorilor, iar în 1864 s-au înfiinţat atât la Bucureşti, cât şi la Iaşi, câte un divizion de jandarmi cu două escadroane călări şi o companie pedestră, nuclee ale jandarmilor călări şi pedeştri de mai târziu.

Până la desfiinţarea jandarmeriei în 1949, pe teritoriul actualului judeţ Neamţ funcţionau următoarele unităţi şi subunităţi jandarmereşti: legiunile de jandarmi Neamţ şi Roman cu sediile la Piatra-Neamţ şi, respectiv, Roman, sectoarele de jandarmi Bălţăteşti, Bicaz şi Târgu-Neamţ, posturile de jandarmi C.F.R. din Piatra-Neamţ şi Roman, precum şi posturile de jandarmi de la Bicaz şi principalele comune: Bistricioara, Bozieni, Costişa, Crăcăoani, Dobreni, Pipirig, Hangu, Războieni, Vaduri, Tazlău, Văratec, Tarcău, Farcaşa, Tupilaţi, Grumăzeşti etc. (Prof. Gh. RADU)

Articolul precedentCetatea – FCM Dorohoi, astăzi, de la ora 17.30
Articolul următorFost pompier din Roman, doborât de boală