0:00

Iulian Ţocu a fost amendat cu 8.000 de lei de subcomisarul Vitalie Josanu, ofiţerul din cadrul IPJ Neamţ, care are în grijă patrimoniul cultural al judeţului. Ţocu este proprietar al Casei Corbu, clădirea situată gard în gard cu Parchetul Județean Neamț, monument istoric care se degradează pe zi ce trece. Imobilul a fost ridicat în 1898 de Dimitrie Corbu (fost primar al oraşului), a fost naţionalizat şi, în ultimii ani, a
găzduit Fundația pentru Tineret Piatra Neamț. Apoi, în condiţii neclare şi probabil ilegale, a ajuns în proprietatea firmei Infobusiness SA, societate aflată în insolvenţă. Între timp, clădirea a avut diverşi chiriași, inclusiv Agenția de Dezvoltare Nord-Est, care deşi se ocupa cu finanţarea a tot soiul de proiecte nu şi-a dat interesul să găsească o cale de salvare a monumentului. Speriaţi că le-ar putea cădea bucăţile de tencuială în cap, angajaţii instituţiei au încropit un fel de pod din scândură, fixat la intrarea principală în clădire – singura „investiţie” pe care au făcut-o până s-au mutat în alt imobil.

IULIAN ŢOCU, amedat cu 8.000 de lei pentru Casa Corbu, ZCH NEWS - sursa ta de informații
„Eu l-am chemat, în 2012, pe proprietar și i-am explicat că are niște obligații”, a precizat Vitalie Josanu. „Casa Corbu este specială tocmai datorită decorațiunilor în stil baroc, care i-au și adus statutul de monument istoric, dar are în interior și sobe de epocă. De ani de zile s-a stricat sistemul de burlane, toată apa curge pe ziduri și distruge exact fațada care este foarte valoroasă. Am discutat cu dl. Țocu despre toate aceste aspecte și mi-a spus că așteaptă să vină ai lui la putere și să obțină niște proiecte de finanțare. E poveste veche cu proprietarii de monumente care cumpără tot ce pot cumpăra și apoi spun că nu au putere financiară și nu fac nimic din buzunarul lor. Pe la sfârșitul anului trecut, când era dl. Teodorescu director la Direcția pentru Cultură Neamț, i-am prezentat situația acestui imobil și dumnealui a făcut o adresă de atenționare a proprietarului. Este, însă, foarte dificil să comunicăm atât cu dl. Țocu, cât și cu fiul lui, care refuză să semneze de primire pentru orice tip de corespondență, iar adresele pe care le trimitem direct în Germania se întorc înapoi. Pentru că au trecut deja doi ani de când îl tot atenționăm pe proprietar fără niciun fel de efect, am luat decizia să-l amendez, pentru că această construcție a ajuns într-o situație de plâns, iar dumnealui este direct responsabil”.

Înştiinţarea că a fost amendat i-a fost expediată lui Iulian Ţocu în Germania, cu confirmare de primire. De asemenea, va fi afişată la avizierul Primăriei Piatra-Neamţ, iar în termen de 15 zile, devine executorie. Există, desigur, posibilitatea de a fi contestată în instanţă, însă până acum din câte amenzi a dat ofiţerul de patrimoniu nici una n-a fost anulată de judecători.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentȘi cum rămâne cu primăria?
Articolul următor22 decembrie – Gala Sportului Nemţean