Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamț avertizează populaţia în legătură cu consecinţele utilizării incorecte a focului de către cei care vor petrece 1 mai la iarba verde.
“Din păcate, nerespectarea regulilor de prevenire a incendiilor conduce la producerea celor mai multe incendii de pădure. Dintre cauzele de producere a incendiilor exemplificăm: focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, jocul copiilor cu focul şi jarul sau scânteile purtate de vânt. În vederea diminuării riscului de incendiu la fondul forestier şi evitării distrugerii unor bunuri din zonele împădurite, personalul ISU Neamţ, împreună cu reprezentanţii centrelor de agrement şi cei ai Direcţiei Silvice Neamţ, vor desfăşura activităţi de prevenire a incendiilor, în zonele de agrement amenajate/neamenajate din apropierea fondului forestier şi unităţile de turism/alimentaţie publică”, precizează ISU Neamţ,într-un comunicat de presă.
Pompierii nemţeni recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor de pădure:
- este interzis accesul autovehiculelor particulare pe drumurile forestiere, precum şi instalarea corturilor pentru cazare şi prepararea hranei în alte locuri decât cele special amenajate în acest sens;
- este interzis accesul cu focul deschis şi fumatul în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 de metri de aceasta;
- este interzisă aprinderea focului lângă frunze și ierburi uscate;
- este interzisă aprinderea focului pe timp de vânt şi în perioadele caniculare şi secetoase;
- este interzisă folosirea focului deschis la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili);
- este interzisă aruncarea în pădure a resturilor de chibrituri, ţigară sau gunoaie.
Recomandări :
- supravegheaţi focul permanent! La final, stingeţi focul cu apă şi acoperiţi jarul cu pământ;
- ţineţi la îndemână pături şi vase cu apă pentru stingerea focului scăpat de sub control;
- dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;
- supravegheaţi în permanenţă copiii pe durata folosirii focului;
- anunţaţi la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 orice început de incendiu de pădure pe care îl observaţi. (ZCH NEWS)