Maria Miruna Vasîlca, clasa a X-a la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț, pregătită de prof. Adina Cucoș-Grigore, a obținut premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Istorie, desfășurată la Alba Iulia. Din lotul județului Neamț au făcut parte cinci elevi din clasele VIII-XII, care s-au clasat pe primul loc la faza județeană. Ioan Octavian Luca din clasa a IX-a la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț, pregătit de prof. Dan Irimia, a câștigat mențiune, iar Ionela Simona Miron din clasa a XI-a la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman, pregătită de prof. Ionuț Ciocoiu, a obținut premiul special din partea Ministerului Educației Naționale. La etapa națională a olimpiadei au mai participat Maria Căderea din clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 3 Piatra Neamț, pregătită de prof. Cristiana Marilena Șoimaru, clasată pe locul 26 și eleva Maria Dobreanu din clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” Piatra Neamț, pregătită de prof. Mihaela Gherghelescu, clasată pe locul 35. Lotul județean a obținut locul 9 în clasamentul național al ONI 2018.

Cei 5 elevi care au participat la faza națională s-au calificat la etapa județeană la care au participat 51 de elevi din Neamț. Dintre aceștia, 18 au urcat pe podium. La clasa a VIII-a premiul I a fost obținut de eleva Maria Căderea de la Școala Gimnazială nr. 3 Piatra Neamț, pregătită de prof. Cristina Marilena Șoimaru; premiul II a fost câștigat de Atanasia Pîntea-Moglan de la Școala Gimnazială „Iustin Pîrvu” structura Petru Vodă, pregătită de prof. Cătălina Radu; premiul III a fost obținut de trei elevi – Lidia Dascălu de la CN „Ștefan cel Mare Târgu Neamț pregătită de prof. Vasile Luchian, de Iustin Golodin de la CN „Petru Rareș” Piatra Neamț, pregătit de prof. Dan Irimia și de Șerban Andrei Mihalache de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Roman, pregătit de prof. Ana Maria Ciuștea.

La clasa a IX-a, premiul I a fost obținut de Ioan Octavian Luca de la CN „Petru Rareș” Piatra Neamț pregătit de prof. Dan Irimia, premiul II a revenit Paulei Diana Bordei de la „Petru Rareș” pregătită de prof. Dorina Drexler și premiul III a fost câștigat de Diana Dandu de la CN „Calistrat Hogaș” pregătită de prof. Daniela Mătăsaru-Ionescu.

La clasa a X-a, premiul I a fost obținut de Maria Miruna Vasîlca de la CN „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț pregătită de prof. Adina Cucoș-Grigore, premiul II a fost câștigat de Violeta Elena Coroiu de la CN „Roman Vodă” Roman pregătită de prof. Ovidiu Albert, iar premiul III a fost obținut de Laura Alexandru de la CN „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț pregătită de prof. Daniela Mătăsaru-Ionescu și de Rareș George Enea, de la CN „Roman Vodă” Roman, pregătit de prof. Mihaela Tanovici.

La clasa a XI-a câștigătorii sunt – premiul I eleva Ionela Simona Miron de la CN „Roman Vodă” pregătită de prof. Ionuț Ciocoiu, premiul II elevul Mircea Romilă de la CN „Petru Rareș” pregătit de prof. Dorina Drexler și premiul III eleva Daniela Popa de la CN „Calistrat Hogaș” pregătită de prof. Irina Gireadă.

La clasa a XII-a premiul I a fost câștigat de Maria Sorana Dobreanu de la CN „Gheorghe Asachi” Piatra Neamț pregătită de prof. Mihaela Gherghelescu, premiul II a fost obținut de Mircea Macarie de la CN „Calistrat Hogaș” pregătit de prof. Irina Gireadă și premiul III a fost câștigat de Raluca Elena Vieriu de la CN „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț pregătită de prof. Luminița Manole.

Ceilalți 33 de elevi au primit mențiuni. (C.I.)