După simularea de cutremur de marţi, 13 octombrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Petrodava” al județului Neamț a tras concluzii îngrijorătoare.
Dacă elevii au înţeles APROAPE TOŢI (ceea ce nu e puţin lucru!) cum trebuie să procedeze în caz de cutremur, pentru a nu suferi răniri sau chiar mai rău, agenţii economici şi instituţiile s-au arătat DEZINTERESATE de fenomen.
“În urma centralizării și analizării concluziilor arbitrilor, precum și a chestionarelor de feed-back completate în urma exercițiului, au reieșit următoarele concluzii:
* ca urmare a desfășurării în ultimii ani a unor astfel de exerciții la nivel județean, constatăm o îmbunătățire substanțială a modului de comportare a elevilor. Astfel, începe să devină o obișnuință adăpostirea sub bănci pe timpul cutremurului, evacuarea în ordine și deplasarea pe locul de adunare;
* în majoritatea unităților de învățământ, profesorii au prezentat/reamintit elevilor regulile de comportare în caz de cutremur, dar există și situații în care acest aspect a fost omis, ceea ce a condus la un comportament neadecvat pe timpul exercițiului. Astfel, au existat situații în care la ieșirea din clădiri nu s-a realizat prin protejarea capului cu genți, manuale etc;
* deși au fost informați, marea majoritate a instituțiilor și operatorilor economici au ignorat semnalul de alarmă și nu au desfășurat un exercițiu propriu de evacuare”, a declarat col. Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.
Prin desfășurarea acestui exercițiu, ISU Neamţ apreciază că a reușit să mai facă un pas în demersul de comunicare a riscurilor către populație, precum și a modului de comportare în cazul producerii acestora.
“Prin tematica din acest an a Zilei internaționale de reducere a riscului dezastrelor, Knowledge for life (cunoștințe pentru viață), Organizația Națiunilor Unite ne propune să nu așteptăm producerea unui dezastru pentru a învăța cum să ne protejăm, ci să învățăm din experiența altora”, a mai spus col. Ioan Niţică. (ZCH NEWS)