0:00

Cercetătorul şi istoricul Virgiliu-Mihăilescu Bîrliba, cel care a înfiinţat revista “Memoria Antiquitatis” la Piatra Neamţ (în 1969) şi a iniţiat studierea istoriei şi prin numismatică, va împlini mâine 77 de ani. Fiu al profesorului şi scriitorului Har Mihăilescu, Virgiliu Bârliba s-a născut la 28 octombrie 1937, la Roman, dar a făcut liceul la Piatra Neamţ (“Petru Rareş”) şi Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (licenţa 1961). În 1975 şi-a susţinut doctoratul, în cadrul specialităţii Numismatică greco-romană, cu teza de doctorat “Legăturile dintre lumea romană şi cea “barbară” de la est şi nord de Carpaţii Răsăriteni în prima jumătate a mileniului I e. n., în special pe baza descoperirilor monetare”, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, sub conducerea prof. univ. dr. doc. Dumitru Tudor. Beneficiază de Bursa DAAD, specializare în numismatică antică la Universitatea din Saarbruecken, în 1985 şi 1990, apoi, prin Bursa DAI, specializare în arheologie și numismatică antică la Institutul Arheologic German/Berlin în anii 1993, 1997, 2004.

După absolvirea facultăţii, Virgiliu Bîrliba este profesor la Sărmăşag (1961-1962), la Borca (1962-1964), muzeograf, muzeograf principal, sef de secţie, la Complexul muzeal Piatra Neamţ, director al instituţiei (1971-1974), iar din 1980 este angajat prin concurs, ca istoric principal, la Institutul de Istorie şi Arheologie “A. D. Xenopol” din Iaşi. Aici va urca toate treptele ierarhice, ajungând director adjunct Institului, între anii 2004-2013. În anul 1996, în sistemul Academiei Române (Institutul de Arheologie Iași), iar din anul 2000 în cel universitar (Universitatea “Al. I Cuza ” Iași), a primit dreptul de a conduce doctorate în specialitatea “Numismatică” – Științe auxiliare ale istoriei (4 doctori). A susținut cursuri și seminarii în cadrul Catedrei de Istorie Veche și Arheologie a Facultății de Istorie (Universitatea “Al. I. Cuza”), “Introducere în numismatică”, “Numismatică antică”, “Numismatică medievală” și “Numismatică generală”.

Totodată, la aceeași catedră a condus teze de licență. A fost redactor responsabil revistele” Memoria Antiquitatis”, “Arheologia Moldovei”, membru al comitetelor de redacție ale publicatiilor “Dacia”, “SCN”, “Arheologia Moldovei”, “Memoria Antiquitatis”etc, expert autorizat în arheologie și numismatică. Este autorul a peste 200 de articole, recenzii şi studii de cercetare arheologică, membru al societăţilor româneşti de studii clasice de istorie şi numismatică. Mihailescu-Bîrliba, Virgiliu Bîrliba este autorul volumelor”Tezaurul de la Măgura”, 1977; “La monnaie romaine chez les Daces orient, Ed. Academiei, Bucureşti, 1980; Dacia răsăriteană în secolele VI-I î. e. n. Economie şi monedă, Ed. “Junimea”, Iaşi, 1990; “Numismatica”, Ed. Universităţii “Al. I. Cuza”, Iaşi, 2005. A coordonat câteva zeci de lucrări, a colaborat la numeroase alte lucrări de specialitate, care fac parte din bibliografia universitară. (N.S.)

Articolul precedentOcolul Silvic Târgu-Neamț „Radarul Pădurilor” – un sistem informatic folositor
Articolul următorRomânia U19 se va desființa