0:00

Implementarea sistemului informatic, intrat în vigoare pe 8 octombrie sub numele de „Radarul Pădurilor”, pare a avea efecte benefice în activitatea Ocolului Silvic Târgu-Neamț. Viorel Timișescu, șeful Ocolului Silvic Târgu-Neamț, ne spune că acest sistem ajută mult la desfășurarea activității de supraveghere a transporturilor de lemne, iar în cele două săptămâni de când sistemul a devenit obligatoriu la nivel național, nu s-au înregistrat sincope în funcționarea acestuia, în introducerea datelor și obținerea codurilor.

Se limitează furturile și transporturile ilegale

„Pe 8 octombrie 2014 a intrat în vigoare ordinul ministrului Apelor și Pădurilor, privitor la aplicarea sistemului Wood Tracking. De fapt , despre ce este vorba. După completarea avizului de însoțire la pădure, datele referitoare la transport sunt introduse într-un sistem electronic național pe baza unei aplicații care funcționează pe platforma Android, obținându-se astfel un cod de transport. Acolo unde este semnal de date, se obține un cod online, iar unde nu e semnal, se obține un cod offline. În momentul în care se ajunge la semnal, sistemul generează și un cod online. Aceste coduri se înscriu și pe avizul de însoțire, împreună cu data și ora plecării transportului. Acest sistem asigură posibilitatea urmăririi mai îndeaproape a transportului de masă lemnoasă de la pădure la depozite și limitează posibilitatea apariției transporturilor ilegale și a furturilor de masă lemnoasă”, a declarat Viorel Timișescu.

În acest sens, atât Romsilva, cât și Direcția Silvică Neamț au demarat mai multe sesiuni de pregătire a utilizatorilor acestui sistem, mai întâi prin videoconferințe la nivel național cu factorii de decizie, apoi prin prezența unui delegat al Regiei Naționale la Direcția Silvică Neamț.

Ocolul Silvic Târgu-Neamț „Radarul Pădurilor” – un sistem informatic folositor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Un sistem care ne ajută mult”

Viorel Timișescu ne-a mai informat și de faptul că la fiecare ocol silvic din județ, s-a deplasat câte un delegat al Direcției Silvice Neamț pentru a explica personalului cum stă treaba cu acest sistem informatic.

„Au fost achiziționate smartphon-uri și tablete pentru operatorii din teren, dar și cartele pentru transfer de date. În cele două săptămâni de când sistemul este obligatoriu la nivel național nu s-au înregistrat sincope în funcționarea sistemului, în introducerea datelor și obținerea codurilor. Este un sistem care ne ajută mult”, a mai precizat Viorel Timișescu. Acesta a dorit să informeze transportatorii de masă lemnoasă că odată cu implementarea acestui sistem informatic s-au schimbat și documentele de însoțire a mărfii, acestea având un alt format. „Trebuie spus că pentru căruțele încărcate cu până la 3 metri cubi nu trebuie generat acest cod în momentul eliberării materialului lemnos și a avizului de însoțire a materialului lemnos. De asemenea, acest tracking este cuprins în sistemul național SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos). Până acum , în SUMAL se introducea doar partizele, adică volumul inițial destinat exploatării”, a mai spus șeful Ocolului Silvic Târgu-Neamț.

Ce este „Radarul pădurilor”

Sistemul informatic SUMAL, cunoscut sub numele de “Radarul Pădurilor”, care permite urmărirea traseului lemnului din pădure până la intrarea pe poarta fabricii, a fost demarat printr-o Hotărâre de Guvern nr. 470/2014 prin care s-a stabilit că, începând cu data de 8 octombrie 2014, toate transporturile de lemn, cu excepţia lemnului „pentru foc”, în volum de până la trei metri cubi, transportat cu atelaje, să se facă obligatoriu folosind acest sistem informatic. Fiecare transport de lemn va trebui fie înscris în acest sistem informatic de către firma care a cumpărat lemnul. Accesarea sistemului se face de pe smartphone. Datele de pe avizul de însoţire a transportului vor fi verificate astfel în sistem şi dacă sunt corecte (avizul a fost procurat legal, cantitatea respectivă de lemn a fost recoltată legal), sistemul va emite un cod unic, care trebuie înscris în avizul de însoţire. În cazul în care datele înscrise pe aviz nu sunt corecte, aplicaţia nu generează codul unic şi serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator şi o alertă către organele de control. (C.T. STURZU)

Articolul precedentNoi achiziții la Partidul Liberal Reformator
Articolul următorIstoricul nemţean Virgiliu-Mihăilescu Bîrliba a iniţiat Cercetarea istoriei prin numismatică