iasi ipj iarnaÎn urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi, din anul 2016, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici, s-au evidenţiat mai multe aspecte pozitive.

Astfel, în dosarele penale instrumentate de poliţiştii ieşeni, din totalul persoanelor cercetate, 12% sunt pentru infracţiuni economico-financiare, 58% pentru infracţiuni judiciare, iar 31% pentru infracţiuni de altă natură.

Au fost reţinute/arestate cu 19% mai multe persoane cercetate pentru comiterea de infracţiuni.

De asemenea, au fost verificate periodic cu 3% mai multe persoane, întrucât faţă de acestea au fost dispuse măsuri preventive, precum măsura controlului judiciar sau măsura arestului la domiciliu.

În anul 2016, poliţiştii ieşeni au soluţionat cu 14% mai multe dosare penale. În ceea ce priveşte dinamica infracţiunilor sesizate, la nivelul IPJ Iaşi se constată că trendul acestora este descendent.

Din totalul infracţiunilor sesizate, 49% sunt infracţiuni contra patrimoniului, iar  33% sunt infracţiuni contra persoanei.

Una dintre priorităţile Poliţiei Iaşi o reprezintă prevenirea şi combaterea principalelor cauze de producere a accidentelor rutiere. Astfel, au fost aplicate  76.321 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de OUG nr. 195/2002. De asemenea, au fost reţinute în vederea suspendării 4.668 de permise de conducere şi au fost retrase 826 de certificate de înmatriculare.

Pentru perioada analizată, s-a constatat că principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: traversarea neregulamentară de către pietoni,   viteza neadaptată la condiţiile de drum şi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi vehiculelor.

Se înregistrează o scădere a accidentelor rutiere grave cu 5% şi a numărului de victime decedate (-6%) şi rănite grav (-3%).

În ceea ce priveşte situaţia faptelor penale sesizate, comise în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, trendul acestora este descendent. Pentru  creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, au fost desfăşurate acţiuni pentru prevenirea absenteismului şcolar şi pentru respectarea regimului rutier.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, poliţiştii ieşeni au desfăşurat pe parcursul anului 2016,  3.127 de acţiuni de amploare, 28.770 de controale directe şi 70 de razii, pe timpul cărora  au fost constatate fapte penale, în flagrant. De asemenea, au fost efectuate comisii rogatorii şi au fost soluţionate cu 35% mai multe petiţii şi scrisori primite de la cetăţeni.

S-a înregistrat  o creştere cu 12% a numărului de participări a poliţiştilor ieşeni  la măsuri de ordine cu ocazia adunărilor publice şi au fost puse în aplicare mandate de aducere.

În anul 2016, a fost primit de poliţiştii ieşeni prin SNUAU 112 un număr de  72.974 apeluri, iar în 43% dintre cazuri s-a impus intervenţia pentru restabilirea ordinii publice şi luarea măsurilor legale.

În  anul 2016 au fost confiscate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase arme, muniţie, materiale pirotehnice, substanţe toxice şi deşeuri periculoase. Au fost sesizate şi constatate mai puţine infracţiuni pe această linie, în special la regimul armelor şi muniţiilor.

Tot în această perioadă au fost identificaţi autori ai unor infracţiuni, prin folosirea sistemelor de investigare tehnico-ştiinţifică, precum expertize şi constatări sau prin tehnica poligraf. Precizăm că expertizele criminalistice realizate sunt credibile, sub sigla RENAR, în orice instanţă europeană.

În anul 2016,polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au inițiat sau continuat 12 de proiecte sau campanii preventive, precum: HOŢII VĂD BUNURILE TALE ÎN MOD DIFERIT. AI GRIJĂ CUM LE EXPUI! – prevenire criminalitate stradală, NU LĂSA UN INFRCATOR SĂ-ŢI STRICE CRĂCIUNUL! – prevenire infracţiuni contra patrimoniului, EDUCAŢIE PENTRU SIGURANŢĂ – prevenire delincvenţă/victimazare minori, COPII ŞI PĂRINŢI ÎN SIGURANŢĂ, NEGLIJENŢA – INVITAŢIE DESCHISĂ LA FURT- prevenire furturi din locuinţă, SĂ EXMATRICULĂM VIOLENŢA! – prevenire acte violenţă, BIBLIOȘCOALA DE PIETONI – pe linie de educație rutieră .

În cadrul activităţilor desfăşurate pe parcursul derulării campaniilor preventive, poliţiştii s-au întâlnit cu 19.801 de persoane, provenind din grupuri ţintă cărora le-au fost transmise mesaje şi recomandări pentru a nu deveni victime ale infractorilor. De asemenea, au fost desfăşurate 222 de activităţi preventive şi de informare în şcoli şi centre de plasament din judeţul Iaşi, peste 10.000 de elevi fiind implicaţi în activităţile organizate.

În anul 2016, aufost depistate persoane date în urmărire internaţională şi/sau naţională. De asemenea, toţi minorii dispăruţi în condiţii alarmante au fost depistaţi, în urma căutărilor efectuate de poliţişti.

Privitor la activitatea de relaţii cu publicul, au fost eliberate cu 13% mai multe caziere judiciare. De asemenea, au fost efectuate 310 atestări pentru agenţi de pază.

În cursul anului2016, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi a avut calitatea de partener în cadrul a 4 proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă. Trei dintre acestea au fost implementate la nivelul instituţiei prin grija poliţiştilor Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, iar ultimul a fost implementat la nivelul judeţului de către conducerea Secţiei 2 Poliţie.

Principalele obiective ale IPJ Iaşi pentru anul 2017 sunt: reducerea numărului de infracţiuni judiciare şi a infracţionalităţii stradale sesizate prin intensificarea activităţilor specifice şi creşterea gradului de vizibilitate a forţelor de ordine. De asemenea, se are în vedere reducerea numărului de accidente rutiere.

Se poateconcluziona că, la nivelul judeţului Iaşi, trendul infracţionalităţii este descrescător. Însă, se impun, în continuare, activităţi de prevenire şi combatere, cu accent pe componenta de prevenire, în special pentru reducerea numărului de infracţiuni contra patrimoniului (furturi din buzunare, furturi din auto, tâlhării, înşelăciuni), dar şi infracţiuni comise prin violenţă. (IPJ Iaşi)

Articolul precedentIPJ Bacău: Bilanţ 2016
Articolul următorISU Neamţ: Incendii la Săbăoani şi Borleşti
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.